Sudan'daki arkeolojik araştırma verileri paylaşıma açıldı

Sudan'daki arkeolojik araştırma verileri paylaşıma açıldı

Münster Üniversitesi arkeologlarının Gaziantep'teki Dülük Tepesi Doliche antik kenti kazılarında da kullandığı WebGIS sistemi ile elde edilen Sudan'daki arkeolojik bilgiler internet üzerinden erişime açıldı.

Sudan'da, Münster Üniversitesi Egyptoloji ve Coptoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Wadi Abu Dom Itinerary arkeoloji projesi çerçevesinde 2009 ve 2016 yılları arasında gerçekleştirilen saha araştırmaları sırasında toplanan veriler internet üzerinden online erişim ve etkileşime açıldı.

Sudan'ın Bayuda Çölü'ndeki antik çağlardan ve orta çağlara kadar uzanan zaman sürecine ait mezarlar, kulübeler ve taş kaplı arkeolojik potansiyele sahip alanlar sadece akademisyenlerin değil konuyla ilgilenen ve tarayıcı tabanlı coğrafi bilgi sistemi WebGIS  (Web Geographic Information System) programını kullanabilen herkes tarafından çevrimiçi olarak incelenebilecek.

Proje lideri Prof. Angelika Lohwasser, Sudan'ın Bayuda Çölü'nde arkeolojik verilere ücretsiz erişim sağlamalarının amacını "Amacımız sadece bugünün beklentilerini karşılamak değil araştırmayı şeffaflaştırarak konuya ilgi duyan herkesin hızlı şekilde ve karmaşık yollara başvurmadan bilgi alışverişini sağlayabilmek" olarak açıklıyor.

WebGIS, Münster Üniversitesi Egyptoloji ve Coptoloji Enstitüsü ve Geoinformatics Enstitüsü ile işbirliği içinde geliştirilen program Münster Üniversitesi arkeologları tarafından Türkiye'nin Gaziantep ilindeki Dülük Tepesinde sürdürülen Doliche antik kenti kazılarında da kullanılanılıyor.

Sudan'daki Bayuda Çölü'nde Wadi Abu Dom Itinerary araştırma projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilen kapsamlı saha denetimleri Wadi Abu Dom nehir sisteminin nehir kıyısı alanlarının havadan araştırmalarının yanı sıra araziden elde edilen bilgilerin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.

On iki kişilik ekip, arazinin yüzeyinde görülen tüm kültürel ve tarihsel ilişki yapılarını haritalandırmış. Tüm arkeolojik bulgular, coğrafi konum verileri, Web GIS'de alan verileri olarak kategorilere göre düzenlenmiş. Kullanıcılar tüm bulgular için daha fazla bilgiye ve birçok durumda da fotoğraflara erişebiliyorlar.

Prof. Angelika Lohwasser; "Alan araştırmaları sırasında dijital çalışma yöntemleri de çok önemli rol oynadı.  Proje ekibi,  bilgisayarlar ve bir mobil CBS kullanarak arazide iken arkeolojik verileri kaydetti. Bu sadece iş sürecini hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda bilimsel değerlendirme çalışmalarını da kolaylaştırdı. Sadece akademisyenler değil aynı zamanda uzman olmayanlar, konuyla ilgilenenler kendi verilerini de geçici olarak uygulamaya yükleyebilir ve bunları bizim bulgularımızla karşılaştırabilir. Bu Münster araştırmacıları ekibi tarafında kayıt altına alınmış arkeolojik bulgularla, kendi bulgularını karşılaştırabilmelerinin en basit yolu. Hem yurt içinde hem de yurt dışında araştırma projeleri bu şekilde geliştirilebilir. HSudan kültür tarihinin resmini tamamlayabilirz" dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar