Sualtı arkeolojisi ile Fenikelilerin meyve tohumları bulundu

2005 yılından beri Santa Giusta lagününde yürütülen araştırma projesi, sualtı arkeoloji çalışmalarının İtalya açısından önemini gösteriyor.

İtalya'nın Santa Giusta (Oristano) lagünündeki yeni arkeolojik keşifler hem İtalya'nın antik dönem beslenme kültürüne ışık tuttu hem de Sardunya adasında Fenikelilerin meyve ağaçları yetiştirdiğini kanıtladı.

Santa Giusta Lagünü'nün deniz tabanındaki sualtı arkeolojisi çalışmasında arkeologlar; Sardunya'dan Santa Giusta'ya gelen batık gemilerde  badem, fındık ve ceviz ve pek çok asma tohumu buldu. Ayıca geminin erik, karpuz, zeytin, şarap balkabağı, çam fıstığı ve ardıç meyveleri de taşıdığını ortaya çıkardı. Su altı araştırmalarında, çanak çömlek, mezar ve tipik bağlamlara özgü malzemelerle birlikte çeşitli ulaşım amforaları bulundu.

MÖ 500 ile 200 arasına ait olduğu belirlenen Fenikelilere ait batıktaki bulguların, Sardunya adasındaki  meyve türlerinin kökenini ve evcilleşmesini ve yerel çeşitlerini daha iyi anlamaya yardımcı olacak türden olduğu ifade edildi.

Cagliari Üniversitesi Tarih Bölümü araştırmacıları tarafından yürütülen çalışamalara ; Cultural Heritage and Territory and the Service Centre Hortus Botanicus Karalitanus (HBK) ve Consejo Üstün Investigaciones Cientificas Enstitüsü (CSIC) araştırmacıları da eşlik ediyor

Buluntularla ilgili araştırma sonuçları;
Vegetation History and Archaeobotany dergisinde  Sardunya'da 6. ve 2. yüzyıllarda ekonomik bitkiler hakkında yeni bilgiler (New insights about economic plants during the 6th–2nd centuries bc in Sardinia, Italy) başlığı ile   Diego Sabato, Leonor Peña-Chocarro, Mariano Ucchesu, , Marco Sarigu, Carla Del Vais, Ignazio Sanna, Gianluigi Bacchetta imzaları ile yayınlandı.


Benzer Haberler & Reklamlar