Şili'de 100'e yakın Moai heykeli Paskalya Adası yangınlarında hasara uğradı

Şili'de 100'e yakın Moai heykeli Paskalya Adası yangınlarında hasara uğradı

Şili'nin Paskalya Adası'nda yaklaşık hektarlık alanı tahrip eden yangınlar, Ulusal Rapa Nui Parkı'nda da etkili oldu ve 1500 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu tahmin edilen 100'e yakın Moai heykeline zarar verdi.

Hafta başında çıkan ve düne kadar kontrol edilemeyen yangınlar, Rapa Nui yerlilerinin Moai heykellerini yaptığı taş ocağına ulaşarak adada bulunan Rano Raraku yanardağını etkiledi, Ulusal Rapa Nui Parkı'nda 100 hektarlık alanı tahrip etti.

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, "Rano Raraku yanardağının taş ocağındaki yangın söndürüldü, ancak insanlığın kültürel mirasına onarılamaz bir zarar verdi." dedi.

Bölgenin zorluğundan dolayı itfaiye ekiplerinin hafta başında çıkan ve düne kadar süren yangınlara makinalarla müdahale edemediğini belirten Paskalya Adası Belediye Başkanı Pedro Edmunds Paoa , taşocağı yakınındaki yaklaşık 100 Moai heykelinin alev, duman ve sudan zarar gördüğünü bildirdi.

Şili Basınında yer alan haberlere göre; yangınların, bölgede yaşayan hayvancılar tarafından kırsal alan açmak için kasıtlı olarak çıkarıldığından şüphe ediliyor.

Yaklaşık 8 bin nüfuslu Paskalya Adası, Şili'ye 3 bin 500 kilometreden fazla uzaklıkta, Pasifik Okyanusu'nun ortasında bulunuyor.

Adada, Rapa Nui yerlilerinin yaptığı düşünülen en büyüğü 10 metre uzunluğunda ve 82 ton ağırlığında olmak üzere 1000'e yakın Moai insan yüzü heykeli yer alıyor.

Halkın başlıca geçim kaynağı olan turizme Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yıl boyunca kapalı kalan ada, ağustos ayının başında yeniden ziyaretçilere açılmıştı.


Benzer Haberler & Reklamlar