Semadirek adasındaki arkeoloji kazılarına 22 yıl sonra devam edildi

Semadirek adasındaki arkeoloji kazılarına 22 yıl sonra devam edildi

Yunanistan'ın Çanakkale Boğazı yakınlarındaki Semadirek adasında (Samothnrace) 22 yıl verilen arkeolojik kazılara bu sene devam edildi.

Yunanistan Kültür Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Semadirek adasındaki Büyük Tanrılar Tapınağı'nda bu yıl Emory Üniversitesi ile New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün ortaklığında gerçekleştirilen kazılar 8 Ağustos'ta tamamlandı.

İlk kez 1873'te Avusturyalılar tarafından kazıların yapıldığı arkeolojik alanda 22 yıllık aradan sonra Evros Ephorate Antikaları (Evros Ephorate of Antiquities) tarafından Amerikan Klasik Araştırmalar Okulu'ndan (American School of Classical Studies) Profesör Bonna Wescoat liderliğinde gerçekleşen kazılar kutsal alanın batı kesimindeki stoa alanında gerçekleşti.

AMNA sitesinin haberine göre; Adadaki kutsal alan, Büyük Tanrıların gizem kültüne adanmış kutsal alandaki bulgular, MÖ 7. yy'a kadar dini etkinlik yapıldığını gösteriyor ancak anıtsal yapıların inşası MÖ 4. yüzyılda gerçekleşmiş. Tapınakla bağlantılı bir de Makedon Sarayı keşfedilmiş. M.Ö. 3. ve 2. yüzyıllarda en parlak dönemini yaşayan tapınak, MS 4. yüzyılın sonuna doğru terk edilmiş.

Kutsal alanın batı kesiminde bu yıl kazı yapılan alanda daha önceki yıllarda stoa, perivolos (alçak duvarla çevrili bir mahkeme), halen Paris'teki Louvre Müzesi'nde Victory of Samothrace adıyla sergilenen M.Ö. 220-190 yılları arasıda inşa edildiği tahmin edilen ünlü Semadirek Nike Heykeli ( Nike of Samothrace statue) ve tiyatro yer bulunmuştu.

Bu yıl yapılan kazılarda bazı mimari parçaları, kırmızı riyolit ve beyaz kireçtaşından yapılmış heykel kaidelerine ait parçaların ve antik tiyatronun altında yer alan yaklaşık 25 santimetre çapındaki büyük seramik borunun kalıntıları, iç dekorasyon malzemelerine ait parçalar ortaya çıkarıldı.

Kazı ekibi ayrıca alanın 3 boyutlu dijital modelini oluşturmaya başladı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar