Şârika Emirliği, Khorfakkan Adasını arkeolojik sit alanı ilan etti

Şârika Emirliği, Khorfakkan Adasını arkeolojik sit alanı ilan etti

Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Şârika Emirliği'nin en büyük şehri ve yönetim merkezi olan Şârika'daki Khorfakkan Adası arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Şarika'daki Sira Khorfakkan Adası, Yüksek Konsey Üyesi ve Şarika Hükümdarı Dr. Şeyh Sultan bin Muhammed El Kasimi tarafından arkeolojik sit alanı ilan edildi. 

Şarika Arkeoloji Kurumu tarafından yürütülen ön araştırmalara ve arkeolojik araştırmalara göre, adadaki insan yerleşimi, öncelikle, tarihi açıdan önemli bir başka şehir olan Khorfakkan'a bakan batı tarafında yoğunlaştı. Çanak çömlek parçaları kuzeyden güneye kıyı boyunca yaygındır ve konutlar, tarım terasları, mezarlıklar ve dağın tepesinde bir gözlem alanı tespit edilmiştir. Denize bakan taş eşikleri olan kıyıya bakan kare şeklinde önemli bir yapı ve besin kaynağı olarak kullanılan deniz kabukları da keşfedilmiştir.

Adadaki ana yerleşim dönemi, Şarika Arkeoloji Kurumu tarafından, ilki MS 13. yüzyıldan 16. yüzyıla, ikincisi MS 18. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan iki aşamaya ayrılmıştır. MS 17. yüzyıla ait seladonlar ve porselen gibi arkeolojik buluntular da bulunmuştur. Güney Çin'den ve 18. ve 19. yüzyıllardan ithal edilen 16. yüzyıla ait çanak çömleklere ek olarak, MS 13. yüzyıla ait çanak çömlek ve MS 14. ila 16. yüzyıla ait seladonlar adadaki en önemli buluntular arasındadır. Kurum ayrıca, adanın zengin tarihini gösteren bir bakır parçasıyla restore edilmiş bir taş leğenin tabanının bir bölümünü de keşfetti.

Şarika'daki yapılan arkeolojik araştırmalar, adanın tarihi önemini doğruluyor.. Khorfakkan'ın girişine doğudan bakan stratejik konumu nedeniyle Sira Khorfakkan Adası, muazzam bir tarihi değere sahiptir. Adanın yükseklikleri 8,7 metreye kadar ulaşabilen gabro taşından oluşmaktadır.

Ayrıca jeolojik çalışmalar, Sira Khorfakkan adasının üst Kretase döneminde kıtasal kabuk üzerindeki aşırı basınçtan kaynaklanan ofiyolit oluşumlarından oluştuğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, yaklaşık 35 metre genişliğinde ve adanın kuzey-güneyine doğru devam eden bir uzantısı ile okyanus litosferinin bir dilimini temsil eder.

Esmeralda Angun - Emirates Haber Ajansı


Benzer Haberler & Reklamlar