Sardes antik kentinde önemli kalıntılara ulaşıldı

Sardes antik kentinde önemli kalıntılara ulaşıldı

Sardes Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Dunlop, "saray bölgesi" olarak değerlendirilen alandaki kazılarda önemli kalıntılara ulaştıklarını açıkladı.

MANİSA: Salihli ilçesinde bulunan, antik çağda Lidya Krallığı'nın başkenti olan Sardes Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Sardes Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Dunlop, "saray bölgesi" olarak değerlendirilen alandaki kazılarda önemli kalıntılara ulaştıklarını belirterek, "Buradaki bazı parça ve kalıntılar, sıradan evlerde bulunabilecek şeyler değil. Bu kalıntılar, Babil'deki, Orta Doğu'daki saraylarda kullanılan malzemelerle benzerlik gösteriyor." dedi.


Kazı Başkanı Prof. Dr. Dunlop, 2017 kazı sezonunda "saray bölgesi" olarak değerlendirilen alanda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Bölgenin 7 ve 8. yüzyıllarda teras haline getirilerek anıtsal duvarlarla çevrildiğini bildiren Dunlop, kazı yürüttükleri alanda önemli kalıntılara ulaştıklarını kaydetti.

Dunlop, "Kazılarda taş mühür, bir mobilyaya ait resimli fil dişi parçası, ok ucu, bir askere ait zırhın parçaları da bulundu. Buradaki bazı parçalar ve kalıntılar, sıradan evlerde, yerleşim yerlerinde bulunabilecek şeyler değil. Bu kalıntılar, daha elit yerleşim birimlerinde, Babil'deki, Orta Doğu'daki saraylarda kullanılan malzemelerde benzerlik gösteriyor. Alanın, gerek mimari özellikleri gerekse bulduğumuz kalıntılar nedeniyle Lidya saray bölgesi olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Burası, bu büyük gücün merkezi
Lidya uygarlığının Gyges, Alyattes, Kroisos gibi çok ünlü ve zengin kralları bulunduğunu anlatan Dunlop, kralların para bastırdığını, güçlü imparatorluklar kurup Kızılırmak'a kadar ordu gönderdiğini vurguladı. Dunlop, "İşte tam burası, bu büyük gücün merkezi." ifadesini kullandı.

Bu sezonki kazı çalışmalarının üç farklı noktada devam ettiğini belirten Dunlop, "İlki bulunduğumuz alan. Bu bölgede 3 farklı teras alanında kazı çalışmaları sürüyor. Ayrıca Artemis Tapınağı'ndaki sütunlarda yer alan kararmaların temizlenmesiyle ilgili 5 yıllık bir projemiz vardı. Bu projemiz de devam ediyor. Son olarak, Sardes uygarlığını içine alan şehrin giriş kapısında büyük bir kemer var. Bu kemerle ilgili çalışmalarımız da sürüyor." bilgisini verdi.

Kazılarda görev alan Boston Üniversitesi Arkeoloji Bölümü doktora öğrencisi Güzin Eren ise teras alanında kazı çalışmalarının 1980'li yıllarda başlatıldığını ve bir süre sonra bırakıldığını anlattı.

Bölgede kazı çalışmalarının 2010'dan itibaren yeniden başlatıldığını dile getiren Eren, "Bu yılki kazılarda farklı dönemlere ait teras duvarları üzerinde çalışıyoruz. Bu teras duvarları, Lidya'nın imparatorluğa dönüştüğünü temsil ediyor. Yapılar, saray bölgesini destekleyen yapılar. Saray bölgesinin erozyonda kaymasını önlemek için yapılmış. Duvarların kalınlıkları 5 metreye kadar ulaşıyor." dedi.

5 bin yıllık yerleşim yeri
Salihli ilçesi Sart beldesinde bulunan Sardes Antik Kenti, milattan önce 7. yüzyıldan başlayarak, milattan sonra 7. yüzyılda erken Bizans dönemine kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı.

Antik çağda Lidya Krallığı'nın başkenti olan, tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen kent, tarım, hayvancılık, ticaret ve altın madenciliği sayesinde zenginleşti.

Hristiyanlığın Batı'ya yayılmasında önemli rol oynayan yedi kiliseden birine de ev sahipliği yapan Sardes'deki kazılarda bulunan eserlerin bir bölümü Manisa Müzesi'nde sergileniyor.

AA Emre Saçlı


Benzer Haberler & Reklamlar