SARAT'ın Yerelde Arkeoloji toplantıları Burdur'dan başladı

SARAT'ın Yerelde Arkeoloji toplantıları Burdur'dan başladı

Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün SARAT Projesi kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde yapılması planlanan Yerelde Arkeoloji Toplantıları’nın ilki Burdur'da gerçekleştirildi.

Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, SARAT Projesi’nin uygulanmakta olduğu ülkemizde; toplum ve arkeoloji ilişkisi, arkeolojik varlıkların yereldeki sosyal ve ekonomik katkıları ve bunun nasıl artırılabileceği konuları tartışıldı.

Yerelde Arkeoloji Toplantısı, arkeolojik mirasın korunması ve bu miraslara kıymet verilmesi amacını taşıyarak bilgi, kapasite ve farkındalığı arttırma hedefleri çerçevesinde yapıldı.

Hasan Duygulu: Toplantıların yerelde çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum

Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, ‘Yerelde Arkeoloji Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada; “Burdur’da yıllar öncesinde bir gezide Ağlasun’da harabelere gitmek istedik. Harabelerin nerede olduğunu oradaki insanlara sormak istedik ve ‘oralarda bir yerlerde’ şeklinde aldığımız bir tarif üzerine gittik oraya. Oralara bir tarif üzerine gittik ve gördüğümüz, Sagalassos antik kentinin bu günkü anfi tiyatrosuydu. İnsanların ne kadar uzak, ne kadar ilgisiz olduğunu gördük. Fakat gerçekte başka bir olay daha gündeme geldi yıllar sonra, 1995 ya da 1996 yılıydı sanıyorum Prof. Dr. Marc Waelkens Sagalassos kazılarının o dönemki başkanı Burdur’a bunları anlattığında insanlar daha yeni tanışmışlardı. Yani yeni yeni başlamış olan bir hikayeydi. Demekki yereldeki Ağlasun halkı gibi geneldeki Burdur halkı da yeni yeni tanışmaya başlamıştı. Aslında bu tanışmanın daha erken olması gerekirdi ama biz tabi bunun öncelikle yerel halk tarafından arkeolojik varlıkların daha iyi tanınması ve bunun öncelikle farkına varılması konusunda çok önemli adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda bu tip toplantıların yerelde çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Özlem Başdoğan:  Bilgi, kapasite ve farkındalık artırmayı hedefliyoruz

SARAT Projesi iletişim ve Kültürel Miras Uzmanı Özlem Başdoğan Projeye ilişkin yaptığı açıklamada;

“SARAT bir kısaltma. Projemizin tam adı, ‘Türkiye’nin Arkeoloji Varlıklarının Korunması’ ama kullanım anlamında bir pratiklik olsun diye ingilizce adının (Safeguarding Archaelogical Assets of Turkey) kelimelerdeki baş harflerini birleştirerek böyle bir kısaltma yaptık. Projemiz başladığından beri hep SARAT Projesi olarak bu güne değin kullanageldik bunu. Projemiz İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Ankara tarafından hayata geçiriliyor. Yürütücü kurulu bu ama bizimle birlikte bu faaliyetleri gerçekleştirmede projemizin çok değerli ortakları var. Onlardan bir tanesi Koç Üniversitesi’nin ‘Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’. Bir de İKON dediğimiz Uluslararası Müzeler Konseyi’nin İngiltere şubesiyle de bir ortaklığımız söz konusu. Dolayısıyla üç ortak olarak aslında SARAT Projesini hayata geçiriyoruz. Kültürel mirası koruma fonu tarafından fonlanan bir proje SARAT Projesi. Projemiz 2017 yılında başladı. Şuan üçüncü yılındayız ve 2020 yılının mart ayı sonunda da teknik anlamda projemizi bitiriyor olacağız. Projemizin amaçları; Türkiye’nin arkeoloji varlıklarının korunması ve kıymet verilmesidir. Bilgi, kapasite ve farkındalık artırmayı hedefliyoruz. Bütün bunları yaparken de çok önemli iki vurgumuz var. Bunlar; arkeolojik varlıkların bilimsel değerini vurguluyoruz ve arkeolojik kalıntıların yani dolgu dediğimiz şeyin mutlaka bir bütün olarak korunmasının öneminin altını çiziyoruz bu güne değin gerçekleştirdiğimiz faaliyetler aracılığıyla.” Bilgisi verdi.

SARAT Projesi, ‘Yerelde Arkeoloji Toplantısı’na; Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Burdur Arkeoloji Müzesi eski Müdürü Hacı Ali Ekinci, SARAT Projesi sorumluları, konuyla ilgili profesyoneller ve akademisyenler katıldı.

Mine Kaya - burdurgazetesi.com.tr
 


Benzer Haberler & Reklamlar