Saraçoğlu Mahallesi restorasyonunda Koruma Kurulu kararları iptal edildi

Saraçoğlu Mahallesi restorasyonunda Koruma Kurulu kararları iptal edildi

Ankara'nın tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde devam eden restorasyon projelerinin dayanağı olan Koruma Kurulu kararları yargı tarafından iptal edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı olan Kızılay’ın merkezindeki Saraçoğlu Mahallesi’nin özgün yapısının korunması amacıyla başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor.

Mimarlar, tescilli kültür varlığı olduğu Saraçoğlu Mahallesi’nin özgün dokusunu bozan ticaret ve turizme açan plan notları ile tarihi mahallenin altının otopark yapılmasına olanak sağlayan Koruma Amaçlı İmar Planları’nı yargıya taşıdı. Ankara 17’nci İdare Mahkemesi Restorasyon projesinin dayanağı olan Koruma Kurulu kararlarını tamamını iptal etti.


Konu ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Saraçoğlu Mahallesi gözbebeğimiz, uygulanan tüm projeler turizm ve ticarete açan tüm kararlar ve buna olanak sağlayan Koruma Kurulu kararlarının yargı tarafından iptali tüm hukuksuz süreci ve müdahaleyi durdurmaktadır. Cumhuriyet’in biricik örneği Saraçoğlu Mahallesi’ni koruma sorumluluğumuzla ilgili kurumları yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz” dedi.

Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılan restorasyon projelerinin, mahalleyi korumaya yönelik olmadığını, “katletmeye ve özgünlüğü bozmaya” yönelik olduğunu belirten Candan açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü “Bu iptal kararıyla yapılan inşai faaliyetlerin bir koruma projesi olmadığı, buna olanak sağlayan Koruma Kurulu kararlarının geçerli olmadığı, bir kez daha ortaya çıkmıştır. Tüm kurumlara yargı kararlarını gönderiyoruz ve ivedilikle mahkeme kararlarına uymaya davet ediyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı, Emlak GYO’yu, Gür Yapı’yı tüm uygulamaları durdurmaya, Kültür Bakanlığı ve Koruma Kurulu’nu 2863 sayılı Koruma Kanuna uygun davranmaya, Çankaya Belediyesi tarafından verilen ruhsatlar bu kararla birlikte dayanaksız kaldığı için ivedilikle ruhsatları iptal etmeye davet ediyoruz. Saraçoğlu Mahallesi’nde yıkılan her bir duvarın, kesilen her bir ağacın ötmeyen her bülbülün, tırmanmayan her sincabın, yeşermeyen her otun sesi olmaya devam edeceğiz. Yargının verdiği bu güzel karar, hukuksuz bir şekilde aylardır cezaevinde yatan arkadaşlarımız Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay içinde adaletin bir gün yerini bulacağının ifadesidir. Cumhuriyet’in toplu konutunu ve bellek mekânını, Cumhuriyet’in 100.yılında hak ettiği değerle karşılamak için mücadeleye devam edeceğiz.”

gazeteduvar.com


Benzer Haberler & Reklamlar