Sanat eğitiminde Türkiye ile Avrupa arasında uçurum var

Sanat eğitiminde Türkiye ile Avrupa arasında uçurum var

Galata Rum Okulu’nda Yaşar Eğitim Kültür Vakfı tarafından organize edilen Türkiye’de Sanat Eğitimi ve Genç Sanatçıların Beklentileri konulu panelde konuşan Küratör Denizhan Özer, Batıda 16 saat sanat eğitimi verilirken Türkiye’de haftada sadece 1 saat ders verildiğine dikkat çekti.

Türkiye’de Sanat Eğitimi ve Genç Sanatçıların Beklentileri konulu panel; 37. DYO Sanat Ödülleri İstanbul Sergisi kapsamında Galata Rum Okulu’nda gerçekleşti.

Yaşar Eğitim Kültür Vakfınca gerçekleştirilen panelin konuşmaları; Küratör Denizhan Özer, Prof. Dr. Tülin Onat ve sanatçı Ekrem Kahraman’ı oldu.

Prof. Dr. Tülin Onat : Sanat eğitimi alan çocuklar derslerinde daha başarılı

Panelde Türkiye’de Sanat Eğitimi’nin üzerine konuşan ressam Prof. Dr. Tülin Onat şunları söyledi: “Bazı sanatçılar ve eleştirmenler sanat eğitiminin gereksiz olduğu yönünde ortaya bir söylem atarlar. Halbuki sanat doğadan, ölümden, yaşamdan alıp onu biçimlendirebilen en büyük güçtür. Sanatsız kalan toplumların uygarlık düzeylerinin ne derece geri olduğunu yaşayarak görüyoruz. Sanat çocukların gelişimleri için de bir eğitimdir. Yaptıkları resimlerin beğenildiğini gören çocukların derslerdeki zorlukları resim dersinde uğraştıkları renklerle, biçimlerle daha kolay aştıklarını ve daha başarılı olduklarını görüyoruz. Bu nedenle sanat eğitiminin insanlar üzerindeki etkisi göz ardı edilmemeli.”

Ekrem Kahraman: Sanata desteğin artması gerekiyor

Panelde söz alan sanatçı Ekrem Kahraman ise, Türkiye’deki sanat eğitiminde temel olan yağlı boya ya da tuval ağırlıklı ders konularının akademilerde ders olarak verilmediğini söylerken sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’de güzel sanatlar fakültesinde okuyan öğrenciler mezun olunca sanatçı olmayı hak ettiklerini sanıyorlar. Ancak 1000 kişiden sadece yüzde 5’i sanat için girişimlerde bulunuyor. Mezun olunca da sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Devlet, yerel yönetim ve özel sektörün desteğinin artması gerekiyor. Bu noktada Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ile Dyo’nun varlığı bizler için çok önemli. 52 yıldır durmadan sanata yaptıkları yatırımlar ile sanatçıları destekliyorlar. Diğer özel kurumların da sanata bu denli destek vermesiyle sanat eğitiminde gelişme yaşanacağına inanıyoruz.”

Denizhan Özer: Türkiye’de haftada sadece 1 saat ders veriliyor

Avrupa ülkelerinde sanatın henüz çocukluk döneminde bireylere aşılandığını söyleyen küratör Denizhan Özer ise, “Batıda 16 saat sanat eğitimi verilirken Türkiye’de haftada sadece 1 saat ders veriliyor. Bu ders saati maalesef sanatı anlamak ve yetenekleri keşfetmek için yeterli değil. Bu yüzden iğneyi ilk olarak kendimize batırmalıyız. Bizler de sanata emek veren kişiler olarak genç sanatçıların bizden bekledikleri desteği vermeli, sanat eğitiminin gelişimi için çaba göstermeye devam etmeliyiz” dedi.

arkeolojikhaber


Benzer Haberler & Reklamlar