Rusya’daki 'amele' restorasyonu 'çok büyük ayıp' dedirtti

Rusya’daki 'amele' restorasyonu 'çok büyük ayıp' dedirtti

Kültür ve tarih varlıklarının ehil olmayan ellerde restorasyon skandallarına dönüştüpü Rusya’da Konstantin Apartmanı’nın ön cephesindeki heykeller, inşaat ustalarınca restore edilince ortaya bu manzaralar çıktı.

Moskova’da 1874 yılından kalma, koruma altındaki kültür varlıkları listesinde bulunan bir apartmanın dış cephesini süsleyen heykellerdeki restorasyonun sonucu, başkentlileri kızdırdı. Sverçkov Pereulok No 1 adresinde bulunan Konstantin Apartmanı’nın ön cephesindeki heykellerin, restorasyon uzmanlarının değil, inşaat ustalarının eline düştüğü anlaşıldı.

TürkRus.com sitesinin haberine göre; Facebook’ta yayımlanan fotoğraflar geniş tartışma başlattı. Pek çok Moskovalı, daha önce merkezdeki Mesnitskaya Sokağı’nda benzeri yaşanan “restorasyon felaketi’nden ders alınamamasına büyük tepki gösterdi.

Uzman tur rehberi ve tarihçi Pavel Gnilorıbov, BFM’e verdiği demeçte, başkentte restorasyon çalışması yürütmeye memur edilmiş 4 bin sertifikalı şirket olmasına rağmen bu tür sonuçlarım ortaya çıkmasını büyük ayıp olarak niteledi.

Türkiye’de son dönemde tarihi eserlerin “şaşırtıcı" restorasyonları yüzünden yaşanan skandalların haberleri sık sık medya gündemine geliyor. Bu kez benzer bir haber Rusya’dan: Nijni Novgorod şehrinde Sovyet devrinden kalan mozaiklerin akla ziyan restorasyon çalışması, görenleri gülmekle ağlamak arasında kararsız bıraktı…

Geöen yıl Bir yüzme havuzunun yenilenmesi sırasında, Sovyet sanatçılarının elinden çıkma, "kültür hazinesi" olarak koruma altında sayılan duvardaki mozaikler de “elden geçirilmiş” ve bu hale gelmişti.


 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar