Roma metrosundaki arkeoloji kazısında 'saray yavrusu' bulundu

Roma metrosundaki arkeoloji kazısında 'saray yavrusu' bulundu

İtalya'nın başkenti Roma’daki metro inşaatında süren arkeoloji kazılarında, bir komutana ait, bilinçli olarak gömülmüş 2 bin yıllık saray yavrusu denilebilecek villa kalıntıları bulundu.

İtalya’nın Roma kentindeki metro çalışmaları sırasında arkeologlar tarafından tespit edilen bir bölge kazıldı. M.Ö. 2. yüzyıldan kalma olduğu anlaşılan 14 adet lüks odaya sahip villa 'bilinçli olarak' gömülmüş.

Roma metrosu hattına ilave edilen C hattının inşası sırasında keşfedilen eserler üzerine başlatılan arkeoloji kazılarında yeni bulgular ortaya çıkarıldı.

BİLİNÇLİ OLARAK GÖMÜLMÜŞ ARKEOLOJİK KALINTI

ANSA'nın haberine göre; İtalya'nın başkentinin metro sistemini genişletme çalışmaları sırasında antik Roma’nın komutanlarından birisine ait olduğun düşünülen 2000 yıllık ev ortaya çıkartıldı. Dönemine göre oldukça zengin detaylarla döşenmiş konutun zemini geometrik şekiller içeren özel kesim mermerler, freskli duvarlar içeriyor. Mozaiklerin çoğu sağlam durumda.

Kentin yüzeyinden 12 metre aşağıda bulunan ev, en az 14 lüks odaya ve merkezi bir avluya sahipmiş. Aynı büyüklükte ve depo olarak kullanıldığı tespit edilen bir benzer yapı da evin yakınlarında bulundu.
Arkeologların en çok şaşırdıkları şey, yapının oldukça iyi ve mozaiklerin sağlam korunmuş olmasıydı.

Süslemeler, freskler ve işlemeler yapıldığı günkü gibi duruyor

Süslemeler, freskler ve işlemelerin yapıldığı gün gibi durması, araştırmacıları fazlasıyla heyecanlandırdı. Hatta bölgede daha ne bulacaklarına dair de net bir fikirlerinin olmadığını, kalıntıların beklenmedik bir şekilde karşılarına çıktıklarını belirttiler.

Araştırmacılar evin 300’lü yıllarda (yani Roma İmparatoru Aurelian'ın, MS 271 yılında şehri korumak için inşa ettirdiği duvarların inşaat çalışmalarına başlanmadan hemen önce) kasıtlı şekilde gömüldüğüne inanıyorlar.

Kazı çalışması aynı zamanda oldukça ender rastlanan ahşap eserleri de gün yüzüne çıkarttı. Uzmanlar, metro kazısı sayesinde bu bulgulara ulaşabildiklerini belirtiyorlar. Kalıntılar ve gömülü hazineler oradan çıkartılıp başka bölgeye taşınacak. Taşıma sonrası tünel çalışmaları da kaldığı yerden devam edecek.

Şahin Kılıç - webtekno.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar