Rezan Has Müzesi Kudüs'ün mimari dönüşümünü sergiliyor

Rezan Has Müzesi Kudüs'ün mimari dönüşümünü sergiliyor

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan derlenen mimari proje, çizim, ve fotoğraflar ile resmi belgeleri bir araya getiren Osmanlı Belgeleri Işığında Kudüs’e Mimari Bir Bakış sergisi Kudüs'ünn 1839- 1917 tarihleri arasındaki modernleşme sürecini gün yüzüne çıkıyor.

Rezan Has Müzesi'nde  29 Şubat’a kadar ziyaretçilere açık kalacak ‘Atûfetlü Efendim Hazretleri’ Osmanlı Belgeleri Işığında Kudüs’e Mimari Bir Bakış (1839-1917)” sergisi, T.C Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda bulunan mimari projeler, çizimler, fotoğraflar gibi görsel ve resmi belgeleri bir araya getiriyor.

Dünyanın en eski kentlerinden Kudüs’ün 1839-1917 yılları arasındaki mimari dönüşümünü gözler önüne seren ‘Atûfetlü Efendim Hazretleri’ Osmanlı Belgeleri Işığında Kudüs’e Mimari Bir Bakış (1839-1917)” sergisi, Rezan Has Müzesi ev sahipliğinde kapılarını ziyaretçilere açtı. Sergi, Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi, UNESCO Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Yonca Kösebay Erkan’ın küratörlüğünde, Kadir Has Üniversitesi ve Kudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi UNESCO Kürsüsü işbirliği ile “Bir Kudüs Veritabanı: Modern Dönemlerde Mimari ve Tasarım” başlıklı uluslararası projenin çıktılarından yola çıkarak hazırlandı.

Küratör Prof. Dr. Yonca Kösebay Erkan: Zaman ötesi bir yolculuk

T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda bulunan resmî belge ve mimari projelerin yanı sıra harita, çizim ve fotoğraf gibi görsel belgelerden bir seçki sunan serginin Osmanlı Devleti’nin batılılaşma sürecinin mimari boyutuna da ışık tuttuğunu söyleyen Küratör Prof. Dr. Yonca Kösebay Erkan, “1839’da Tanzimat Fermanıyla birlikte askeri, idari, hukuki, eğitim ve sosyal hayatın düzenlenmesine yönelik değişimlerin doğurduğu yeni işlevli yapılar, İstanbul başta olmak üzere bazı Osmanlı kentleri gibi Kudüs’ün de çehresini değiştirmiştir. 19.yüzyılın sonları Batılı mimari tarz ve formların egemen olduğu bir dönem olmuştur. Bu nedenle Kudüs bir açık hava mimarlık müzesi niteliğindedir. Bu sergi de Osmanlı İmgesi, Kudüs’te Mimari, Modernleşmenin Alamet-i farikası: Yeni İşlevli Yapılar, Kudüs’ün İbadethaneleri, Alman İmparatoru II. Wilhem’in Ziyareti başlıkları altında ziyaretçileri, Osmanlı belgeleri ışığında Kudüs’ün modernleşme sürecine zaman ötesi bir yolculuğa çıkaracak.” diye konuştu.

Araştırma ekibinde Prof. Dr. Yonca Erkan, Prof. Dr. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Salih Bıçakçı ve Azize Gelir Çelebi'nin yer aldığı ‘Atûfetlü Efendim Hazretleri’: Osmanlı Belgeleri Işığında Kudüs’e Mimari Bir Bakış (1839-1917)” sergisi 29 Şubat’a kadar ziyarete açık kalacak.


Benzer Haberler & Reklamlar