Pseudoscience

Pseudoscience nedir? Pseudoscience ne demektir?

Pseudoscience, pek çok akademisyenin "şarlatanlık" olarak nitelendirdiği yöntemlerle gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları ifade eden kavramdır. Akademik ve sınıflandırılmış bilimsel yöntemlerin dışındaki araştırmaları tanımlar.

Kavramın kelimeleri, İngilizce'den Türkçe'ye çevrildiğinde "sözde bilim, sahte bilim" anlamına gelir.  Ancak gerçek anlamı birebir çevirisinden biraz farklıdır. Pseudoscience; bilimsel ve olgusal olduğu iddia edilen, ancak bilimsel yöntemle bağdaşmayan ifadeler, inançlar veya uygulamalardan oluşan araştırmaları niteler. Bilimvari, bilimsel kılıflı araştırmalar olarak da ifade edilebilir.

Erich Von Daniken tarzı; arkeolojik verileri, bağlam gözetmeden, şekilsel ve konumsal özelliklerinden yola çıkarak söylencelerle veya kutsal metinlerle örtüştürerek izah etme yöntemleri yaygın "pseudoscience" vakalarıdır.

Parapsikolojik araştırmalar, bilimsel açıdan varlığı kanıtlanamayan UFO ve uzaylı vakalarına dair araştırmalar, gizemler, dini inançlara dayanan söylenceleri doğruladığı iddia edilen kanıt araştırmaları "pseudoscience" olarak nitelendirilir.


Benzer Haberler & Reklamlar