Prof. Dr. Jale İnan 2018 Antalya Yılın Kadını ödülü Suna Kıraç’ın oldu

Prof. Dr. Jale İnan 2018 Antalya Yılın Kadını ödülü Suna Kıraç’ın oldu

Antalya Kadın Müzesi tarafından düzenlenen Prof. Dr. Jale İnan 2018 Antalya Yılın Kadını ödülü sahibini buldu. Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege tarafından açıklanan Yılın Kadını Ödülü, ünlü iş insanı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı kurucusu Suna Kıraç'a verildi

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) öncülüğünde 2015 yılında kurulan Antalya Kadın Müzesi’nin (AKM) Akra Hotel sponsorluğunda bu yıl dördüncü kez düzenlenen Prof. Dr. Jale İnan 2018 Antalya Yılın Kadını Ödül Töreni, Cuma günü Akra Otel’de gerçekleştirildi.

Törene, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Gaye Doğanoğlu, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Uluslararası Proje Yöneticisi Ayşe İnan, Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) Direktörü Prof. Dr. Oğuz Tekin, Akra Hotel Genel Müdürü Gökhan Polat, Antalya Sanayici Ve İşadamları Derneği Başkanı Sadi Kan, Antalya Genç İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Cengiz, Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Aykut Ege, ATAV Başkan Yardımcısı Zafer Alkaya, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürü Sibel Kızılateş, Prof. Dr. Jale İnan’ın yakını Suzan Teksel, AKM Danışma Kurulu Üyeleri ve çok sayıda misafir katıldı.

Tören esnasında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağış amacıyla, Antalya Kadın Müzesi tarafından Suna Kıraç’ın Ömrümden Uzun İdeallerim Var eseri ile Gazeteci Rıdvan Akar’ın Suna Kıraç’ın izinde 10 yılın öyküsü temalı İdealler Gerçekleşirken adlı eseri satıldı.

 

“KADIN TEMASIYLA KENT TANITILACAK”

Törende konuşan ATAV Başkanı Ege, Antalya Kadın Müzesinin rol model kadınları ön plana çıkartarak toplumdaki başarılı ve ilkleri yapmış kadınlarla kenti tanıtmayı misyon haline getirdiğini ve müzenin kuruluşundan itibaren her sene Prof. Dr. Jale İnan’ın doğum günü olan 1 Şubat’ta yılın kadını ödül törenini düzenlediklerini söyledi. Ege, “Yakın zamanda sergiye açacağımız Antalya’nın Güneş Saçlı Kadınları projemiz ile Antalya Arkeoloji Müzesi ve Side Müzesi’nde görebileceğiniz 20 adet antik çağ kadın başının büstler üzerine 3D çıktısı alınarak, 3D çıktıların kafaları gerçek peruk saçlarla taranacak ve modellemeler yapılacak. Projemizin bilim danışmanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Küratörü Ebru Nalan Sülün ve Saç Artisti Mustafa Demirbağ. Sayın Valimiz Münir Karaloğlu’nun desteğiyle projemize Batı Akdeniz Kalkınma Ajansın’dan hibe aldık, sponsorlarımız Corendon Airlines, Cantek Group ve MD Kuaför’ün katkısıyla sergimizi ilk olarak Mart ayı içerisinde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde açacağız. Daha sonra sergimiz Avrupa ülkelerindeki arkeoloji müzelerinde yer bulacak. Kadın teması üzerinden kentimizi tanıtarak, ne denli güçlü bir tarihe sahip olduğumuzu ve kadının nasıl bir statüye sahip olduğunu dünyaya anlatacağız” şeklinde konuştu.

 

“İNANÇ, İRADE, İDEAL”

Prof. Dr. Jale İnan 2018 Antalya Yılın Kadını ödülünü kazanan ismi Ege şu ifadelerle açıkladı. “İdeallerini paylaşanların arttığı sürece kendisinin zenginleşeceğini düşünüyor, ülkesine çok değer veriyor. Eğitim, sanat, bilim ve estetik dallarında geleceğe nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. Eğitimin önemine çok inanıyor, çünkü ülkemizde her çocuğun aynı eğitimi alamadığını biliyor. Onu inanç, irade ve ideal ile tanımlayabiliyoruz. Yılın kadını, Suna Kıraç” diyen Ege, Suna Kıraç’ın sağlık sorunlarından dolayı törene katılamadığını söyledi. Ardından gazeteci ve belgesel yapımcısı Rıdvan Akar’ın Suna Kıraç’ın yaşamını konu aldığı Kutup Yıldızı-Sönemeyen Kılavuz belgeseli salondakilere izletildi. Belgeselin ardından Ege, Prof. Dr. Jale İnan’ın yakını Suzan Teksel ile birlikte ödülü Suna Kıraç adına AKMED Direktörü Oğuz Tekin’e verdi.

 

“AKMED, KOÇ ÜNİVERSİTESİ BÜNYESİNDE”

Ödülü alan AKMED Direktörü Oğuz Tekin, törene katılamayan Suna Kıraç’ın eşi İnan Kıraç’ın yazdığı mektubu okudu. Kıraç’ın mektubunda Koç ailesinin Antalya’yı çok sevdiğini, Talya Oteli’ni açmalarının ardından eşi ile birlikte Antalya’yı sık sık ziyaret etiklerini ve şehrin kültürel değerlerini keşfederek Antalya’ya gönüllerini kaptırdıkları yer alıyordu. Mektubun devamında ise, “Kaleiçi’ndeki evimize depo gibi harap bir alan aldık, sonra burada bir kilise olduğunu öğrendik, Aya Yorgi Kilisesi. Burayı restore ettirerek sevgili eşim Suna’ya doğum günü hediyesi verdim AKMED’in ilk adımıydı bu. AKMED Antalya ile çevresinde yapılacak olan arkeolojik kazılarla Selçuklu ve Osmanlı tarihi, sanatıyla ilgili çalışmalar yapmak, bu alandaki bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla kuruldu. 18 Mayıs 1996 Cumartesi günü 11 de açılarak hizmet vermeye başladı. Zamanla yakındaki bazı binaları alıp restore ederek AKMED bünyesine kattık, bu yapıyı sergi mekanlarıyla, kütüphanesiyle, çalışma salonlarıyla dünya standartlarında bir araştırma enstitüsü haline getirdik. 20 yıl boyunca Akdeniz dünyasına odaklanmış nitelikli projeler üreten, yayınlar yapan, yüzlerce bilim insanına burs ve destek sağlayan bir bilim, kültür araştırma enstitüsü olarak çalışmalarını sürdüren AKMED’i 2016 yılı başından itibaren Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi adıyla Koç Üniversitesi bünyesine aldık. Antalya’ya olan sevgimizi eğitime, bilime, Kültüre ve sanata olan inancımızı tüm içtenliğiyle yansıtan bu yapı kendi alanında 23 yıldır nitelikli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. AKMED’in bugün bulunduğu konuma gelmesi için katkıda bulunan kişilere ve kuruluşlara ailemiz adına ve şahsen teşekkürlerimi sunuyorum. Antalya Tanıtım Vakfı ve Antalya Kadın Müzesi’nin eşim Suna Kıraç’a verdiği yılın kadını ödülü bizim için çok anlamlıdır, sizlere Suna’nın gözlerinden sıcak bir selam gönderiyoruz” ifadeleri yer aldı.

Törenin sonunda Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Kadın Müzesi’ne katkılarından dolayı Akra Hotel Genel Müdürü Gökhan Polat’a Antalya Silüeti takdim etti. ATAV Başkan Yardımcısı Zafer Alkaya da kadın müzesine verdiği desteklerden dolayı Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürü Sibel Kızılateş’e ATAV yayınlarını hediye etti. Tören, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin mini konseri ile sona erdi.

Aysel Öner - antalyasonhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar