Patara Deniz Feneri'nin antik kitabesi yerine yerleştirildi

Patara Deniz Feneri'nin antik kitabesi yerine yerleştirildi

Roma İmparatoru Nero'nun inşa ettirdiği orijinal taşları ile yeniden inşa edilerek restore edilen Patara'daki Antik Deniz Feneri'nin anıtsal yazıtı yerine kondu.

Antalya'nın Kaş ilçesinde, milattan önce 1. yüzyılın ortalarında 23 kentten oluşan Likya Birliğinin başkenti olarak bilinen Patara'da kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Son olarak Roma İmparatoru Nero'nun Patara'ya prestij eseri olarak yaptırdığı ve restorasyon kapsamında yeniden inşası titizlikle sürdürülen 2 bin yıllık antik deniz fenerine orjinal yazıtı yerleştirildi.

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Fenerin üçüncü kasnağındaki çalışmaları tamamladıklarını belirterek,  "İmparator Nero yazıtını da önemli bir isim, fenere yerleştirdik. Fenerin anıtsal olarak tümü yerleştirildi, dördüncü kasnağa geçiyoruz. Yerleştirdiğimiz yazıtta, Tanrısal Claudius'un oğlu, Tiberius Caesar Augustus ve Germanicus Caesar'ın torunu, tanrısal Augustus'un torununun oğlu, 11. kez tribunat erkinin sahibi, 4. kez Konsül, karaların ve denizlerin efendisi ve vatanın babası Nero Claudius Caesar bu feneri denizcilerin selameti için yaptırdı. İnşaatı, propraetorik düzeydeki İmparatorluk Valisi Sextus Marcius Priscus yürüttü.' yazısı yer alıyor."

Işık, Roma'dan Osmanlı'ya birçok eseri içerisinde barındırması dolayısıyla "medeniyetler beşiği" olarak bilinen Patara'nın ziyaretçilerden ilgi gördüğünü söyledi.

İşkan, Patara'nın ve fenerin Türkiye'nin simgelerinde olacağını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar