Paris'te Osmanlılar ve Harput Konferansı

Paris'te Osmanlılar ve Harput Konferansı

Fransa’nın başkenti Paris’te “Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput” başlıklı konferans düzenlendi.

PARİS: Paris’te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nda (UNESCO) Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer’in moderatörlüğünde düzenlenen konferansta tarihçi Pierre Pinon, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof.Dr. İlber Ortaylı, Harput kitabının editörü Görkem Gül Duman konuşma yaptı.

Konferansa Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Paris Müdürü Ahmet Bakçan ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferans sonrası Ortaylı, Musa ve Yanılmaz Harput’un önemine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ortaylı, dünyadaki birçok eser ve şehirlerin UNESCO’nun tarihi miras listesine girmek için talepleri olduğunu ifade ederken, “Pazar kalabalık, istediğin büyük adamı tavsiye ediyorsun dünya mirasına, istediğin şehri takdim ediyorsun, o büyük adamlar anma listesine de alıyorlar fakat kimse ilgilenmiyor çünkü çok mal var pazarda.” dedi.

Büyükelçi Musa, Harput’un dünya mirası kategorisinde mütalaa edilenlerle yan yana durabilecek ehliyette olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti: “Harput Osmanlı’nın Selçuklu'nun, Bizans’ın Roma’nın Hitit’in ve daha nicelerinin izlerini taşıyan ve bugün de bu izleri kararlı bir şekilde ayakta tutan bir beldemizdir. Elbette bu yönleriyle bu listeye girmeye çoktan adaydır.”

Düzenlenen konferansın Harput’un bu özelliklerine atıf yaptığını aktaran Musa, bölgenin tarihi miras listesine girmesini ümit ettiğini söyledi.

Musa, Harput’un dünya miras listesine girmesi üzere yapılan başvurunun değerlendirileceğini ifade ederken, “Daha da önemli olan Harput’un Türkiye’nin dışarıdaki imajına, tanıtımına, daha fazla içselleşmesine, benimsenmesine katkıda bulunmasıdır. Türkiye’nin barındırdığı zenginlikler hakikaten rakipsizdir ve pek çok ülkeye de nasip olmamıştır. Ama biz maalesef bu kültürel zenginlikleri yeterince araştırdığımızı, ilgilendiğimizi ve tanıttığımızı söyleyemeyiz. Eksiklerimiz var.” dedi.

7 bin yıllık kültürel ve tarihi birikimi olan Harput’un bir dünya mirası olduğunu ve bu bölgede birçok ırk, devlet ve dine mensup insanların yaşadığını anlatan Yanılmaz, Harput’ta yaşayan her insanın bir miras bıraktığını söyledi. Yanılmaz böyle bir mirasın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti.

Yanılmaz, 2014 yılından bu yana ciddi çalışmalar yaptığını ifade ederken Koruma Uygulama ve Denetim Bürosunu (KUDEB) kurduklarını ve böylece tarihi eserlerin tek elden renove edilebileceğini söyledi.

Harput’u yenileme alanı olarak ilan edildiğini ve bu konuda bakanlar kurulunda bir karar verilmesi için gerekli makamlara bilgileri verdiklerini aktaran Yanılmaz, geçmişteki sokak dokusunu ortaya çıkarmak için de İstanbul Teknik Üniversitesi ile çalıştıklarını belirtti ve şöyle devam etti: “Bir taraftan kazılar bir taraftan restorasyon çalışmaları bir taraftan da koruma altına aldığımız alanlarla Harput’u geleceğe hazırlıyoruz." diyen Yanılmaz bu konferansla nihai noktayı koyduklarını ve İlber Ortaylı ve Fransız tarihçisi Pierre Pinon ile Harput’un tarihini dünyaya duyurduklarını söyledi.

Yanılmaz bundan sonra da önemli adımlarının olacağını, Harput’un tarihi miras listesine girmesi için şartları yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

AA Yusuf Özcan


Benzer Haberler & Reklamlar