Palmira’da hasar büyük

Palmira’da hasar büyük

UNESCO uzman heyeti, Palmira’ya yaptığı ziyareti tamamlayarak ön raporunu yayımladı


PARİS: Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu’nun (UNESCO) uzmanlar heyeti, terör örgütü DAEŞ tarafından tahrip edilen Suriye’nin Humus kentindeki tarihi Palmira(Tedmur) şehrine yaptığı ziyareti tamamladı.

UNESCO Kültür Mirası Merkezi Başkanı Mechtild Rössler ile birlikte 24-26 Nisan tarihleri arasında bölgeye giden uzmanlar heyeti yayımladığı ön raporda, Palmira'nın ‘’büyük zarar’’ gördüğü tespitinde bulundu.

BM güvenlik güçlerinin koruması altında bölgeye giden heyet, ‘’Palmira'daki büyük heykellerin, büstlerin, mezarların ve anıtların büyük bir kısmının yıkılıp, parçalandığını’’ bildirdi.

‘’Yıkılan ve parçalanan heykel ve büstlerin parçalarının hala yerlerde bulunduğu’’ kaydedilen raporda, ‘’yine çok sayıda eserin yağmalanarak kaçırıldığının tahmin edildiği’’ bildirildi.

Heyet ön raporunda, terör örgütü DAEŞ’in bölgeye döşediği çok sayıda mayının hala temizlenememiş olmasından dolayı “Zafer Takı”nın yakınına gidilemediği ve hasar tespitinin uzaktan yapıldığı belirtildi.

Raporda, parçalanan ve kırılan tarihi eserlerin ve kültür eserlerinin tasnifi ve öngörülen restorasyon projesi ile ilgili çalışmanın başlatıldığı bildirildi.

Konu ile ilgili kapsamlı rapor, UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin temmuz ayında İstanbul’da yapacağı toplantıda kamuoyuna açıklanacak.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Palmira'nın terör örgütü DAEŞ’ten geçen ay kurtarılmasının ardından yaptığı açıklamada, “UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde olan, medeniyetlerin beşiği, hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü ve Suriye halkının hafızası olan bu tarihi arkeolojik sitenin kurtarılmasını selamlıyorum.” ifadesini kullanmıştı.

“Son bir yıldır yağmalanan Palmira’daki yıkımın Orta Doğu’nun kültürel mirasının korunması açısından önemli kayıp olduğunu” kaydeden Bokova, “kültürlerin buluşma kavşağı” olarak nitelediği Palmira’da terör örgütü DAEŞ’in dünya kültür mirasına da büyük zarar verdiğini belirtmişti.

DAEŞ militanları, Palmira’daki tarihi “Zafer Takı” ile, kentteki çok sayıdaki heykeli ve Baalşamin Tapınağı’nı yıkmıştı. DAEŞ ayrıca, antik kentteki üç kule mezarı havaya uçurmuştu. Suriye'de 2011’de başlayan iç savaş öncesi Palmira’yı her yıl 150 binden fazla turist ziyaret ediyordu.

Terör örgütü DAEŞ, Palmira'yı Mayıs 2015’te ele geçirmişti.


AA Rahmi Gündüz 


Benzer Haberler & Reklamlar