Osman Çilli Konağı Rize Evi etnografya müzesi oldu

Osman Çilli Konağı Rize Evi etnografya müzesi oldu

Rize'nin ünlü mimari eserlerinden Osman Çilli Konağı, Rize Evi olarak düzenlendi ve hizmete açıldı. Tarihi Rize Evinde 113 taşınabilir etnografik eser sergileniyor ve Karadeniz tarihine ait kitaplar yer alıyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yaklaşık 113 taşınabilir etnografik eserlerin sergilendiği Tarihi "Rize Evi"nin açılışında yaptığı konuşmada, binanın eski kaptan Osman Çilli'nin bir konağı olduğunu söyledi.

Konağı aslına uygun yeniden yaptıklarını belirten Karaman, şöyle devam etti: "Konağın birinci katında Karadeniz ve Rize ile ilgili araştırmaları ve kitapları bulunduruyoruz. Bölge araştırmacılarına bir imkan sunuyoruz. İkinci katı ise etnografik müze olarak değerlendiriyoruz. Rize'de 19. ve 20. yüzyılda evlerde kullanılmış olan eşyaları burada sergiliyoruz. Böylece insanlarımızın geçmişle bağlarının kopmamalarını sağlamaya çalışıyoruz. "

Karaman, geçmişteki eşyaların yeni nesil tarafından bilinmesini arzu ettiklerini de vurgulayarak, koleksiyonun toplama işinin devam ettiğini ifade etti.

Bağışçılar tarafından gelen ürünleri sergilemeye devam edeceklerini de aktaran Karaman, "Eşyaların yanında plakalarını da koyarak ne işe yaradığı ve hangi yüzyıla ait olduğunu da sergiliyoruz. Aynı zaman da bir defterde bunları barındırıyoruz. Ziyaretçilerimiz bu defterde ne işe yaradıklarını ve fotoğraflarını da görmüş olacak " diye konuştu.

- "Rize'ye bir Karadeniz kitaplığı ve etnografik müze kazandırdık"

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Hatice Tuba Akdoğar Akbulut ise bu tarihi evi bir müze haline dönüştürmek için görevlendirildiğini anlattı.

Akbulut, yaklaşık iki yıllık bir emeğinin karşılığında bu çalışmayı tamamladığını belirterek, "Bu tarihi evimizde yaklaşık kayıtlı 113 taşınabilir eserimiz var. Bağışlar devam etmektedir. Rize'ye üniversitemiz adına bir Karadeniz kitaplığı ve etnografik müze kazandırdık. Bir koleksiyoner sertifikası da almaya hak kazandık." dedi.

Osman Çilli Konağı

Konak, 1939 yılında kaptan Osman Çilli tarafından yaptırılmış. 2014 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 2016 yılında tarihi Rize Evi adı altında bünyesinde bir müze ve Karadeniz kitaplığı kurulmasına karar verildi. Konak, ayrıca 2018 yılından itibaren Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi binası olarak da hizmet vermektedir.

Fikret Delal- AA


Benzer Haberler & Reklamlar