Nişantaşı'nda Anadoluda Uygarlığın Doğuşu ve Göbeklitepe konferansı

Nişantaşı'nda Anadoluda Uygarlığın Doğuşu ve Göbeklitepe konferansı

Keşfi ile arkeoloji dünyasında deprem etkisi yapan Göbeklitepe gerçekleri Nişantaşı'nda gündeme gelecek. Türkiye'de Neolitik Dönem yayın projesi editörlerinden arkeolog Nezih Başgelen bu akşam saat 18:00’de Fevziye Mektepleri Vakfı Okulları Nişantaşı Kampüsünde Anadoluda Uygarlığın Doğuşu ve Göbeklitepe konulu konferans verecek.

Özellikle son 25-30 yıldır büyük bir ivme kazanan Anadolu Neolitik Çağ araştırmaları Körtiktepe, Hasankeyf ,Boncuklu , Göbeklitepe, Nevali Cori, Çatalhöyük, Aktopraklık vb. kazılarda tüm bilim dünyasını şaşırtan sonuçlar vermektedir. Günümüz dünyasının uygarlık temelleri Neolitik dönemde atılırken, bu oluşuma Türkiye coğrafyasındaki merkezlerin katkısının, öngörülenden çok daha fazla olduğu bu yeni kazıların sıra dışı sonuçları ile açıkça ortaya çıkmaktadır. yeri ve önemi : Şanlıurfa ili sınırları içindeki Göbekli Tepe avcı-toplayıcı yaşam biçiminden, tarım ve hayvancılığa geçiş sürecini anlamamıza önemli katkılar sağlamış dini mekanların biçimlenmesi, tapınak mimarisinin ve sanatın doğuşu açısından benzersiz bir tarihöncesi yerleşimdir. Göbekli Tepe’yi benzersiz kılan özelliklerinden başında ait olduğu Günümüzden önce 12.000 -8.000 yıllık zaman süreci açısından hiç beklenilmeyen anıtsal mimarlık örnekleri ve bunlarla bağlantılı çok gelişkin sembolik anlatımların çarpıcı örneklerini barındırmasıdır.

"Türkiye'de Neolitik Dönem" yayın projesi editörlerinden arkeolog Nezih Başgelen 26 Aralık Çarşamba 18:00’de Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları Nişantaşı Kampüsünde verecegi  Anadoluda Uygarlığın Doğuşu ve GÖBEKLİTEPE” Konferansında Neolitik alanındaki son yıllardaki bilimsel kazı ve araştırmaların ezber bozan sonuçlarını anlaşılabilir bir formatta toplumla buluşturmaya, bilimsel araştırmalarla toplum arasında doğru bir kültür tercümanlığı yapmaya çalışacak.


Benzer Haberler & Reklamlar