Nemrud antik kenti büyük oranda tahrip edilmiş

Nemrud antik kenti büyük oranda tahrip edilmiş

Irak Kültür Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, Musul'u kurtarma operasyonu çerçevesinde terör örgütü DEAŞ'tan geri alınan Nemrud antik kentine, örgütün büyük zarar verdiğinin ortaya çıktığını belirtti.

BAĞDAT: Bakanlığa bağlı Tarihi Eserler ve Kültürel Miras Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "DEAŞ, Asurlular döneminden kalan kentte büyük yıkım gerçekleştirdi." denildi.

Kentteki saray ve tapınakların mimari detaylarının yok edildiği kaydedilen açıklamada, "Ancak bizler, medeni dünya ve uluslararası kuruluşların da desteğiyle zarar gören eserlerin onarım ve bakımını yapabileceğimize, bu tarihi bölgeye yeniden hayat getirebileceğimize inanıyoruz." denildi.

Zarar tespiti için ekipler oluşturuluyor

Açıklamada ayrıca, tarihi eserlere verilen zararları tespit ve değerlendirme çalışmaları için kurumun ekipler oluşturmaya başladığı kaydedildi.

Öte yanan AA muhabirine konuşan Yarbay Muhammed Saad da DEAŞ'ın kentin neredeyse tamamını tahrip ettiğini söyledi.

Saad, örgütün döşediği patlayıcıları etkisiz hale getirme işlemlerinin devam ettiğini ifade etti.

İki yılı aşkın süredir DEAŞ'ın elinde bulunan antik Nemrud kenti, Musul'u kurtarma operasyonları kapsamında birkaç gün önce örgütten geri alınmıştı.

Musul'un 30 kilometre güneyinde, Dicle Nehri kıyılarında bulunan Nemrud antik kenti, milattan önce Asur İmparatorluğunun başkentiydi ve 19. yüzyıldan bu yana kentte yürütülen kazılarda çok sayıda eser ortaya çıkarılmıştı. Geçen sene mart ayında DEAŞ'ın antik kentte gerçekleştirdiği yıkımlara ilişkin görüntüler yayımlanmıştı.

AA Hacer Başer 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar