Murat Germen'in Sagalassos'u İzlemek sergisi  ziyarete açıldı

Murat Germen'in Sagalassos'u İzlemek sergisi ziyarete açıldı

Sanatçı Murat Germen'in "Sagalassos'u İzlemek" adlı sergisi, Bozlu Art Project Mongeri Binası'nda ziyarete açıldı.

Arkeoloji ve çağdaş sanatı bir araya getiren sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Germen, Sabancı Üniversitesinde tam zamanlı öğretim görevlisi olduğunu, mimarlık ve kent odaklı profesyonel fotoğrafçılık işleri yaptığını dile getirdi.

Çeşitli galeri ve müzelerle iş birliği içinde sanatsal faaliyetler yürüttüğünü de kaydeden Germen, Sagalassos Vakfının girişimiyle 2019'da gerçekleştirilen grup sergisine katılan sanatçılar arasında yer aldığını, bu yıl yeniden antik kent Sagalassos'a giderek sergideki fotoğrafları çektiğini anlattı.

Bozlu Art Project'in de desteğiyle hazırlanan sergiden elde edilecek satış gelirinin doğrudan kazı çalışmalarına aktarılacağına işaret eden sanatçı, "Kimse buradan hiçbir gelir beklemiyor, ben de dahil olmak üzere." dedi.

Murat Germen, sergideki fotoğrafların 2 hafta önce çekildiğini aktararak, şunları söyledi: "Yerden ve havadan çekim yapmak farklı sonuçlar veriyor. Yani havadan olunca siz yerleşmenin doğayla olan bağlantılarını görebilmeye başlıyorsunuz. Bunu yerden o kadar net görmek mümkün değil. Kentlerimizde son zamanlarda nüfus patlamasından ve aşırı büyümeden dolayı artık doğayla iyi bağlantılar kuramıyor yani doğadan beslenmiyoruz. Doğanın verileriyle yerleşimlerimizi inşa etmiyoruz. Sadece bizde değil dünyanın birçok yerinde böyle. Halbuki Sagalassos'a baktığımızda doğal verilerin çok iyi değerlendirildiğini görüyoruz. Yüce bir dağa yaslıyor arkasını. Hemen altında çok sulak, müthiş bir vadi, inanılmaz bir su bolluğu var. Zaten sergide dikkat çektiğim konulardan biri suyun ne kadar değerli olduğu. Yerden çektiğim fotoğraflarda da mimarinin ne kadar kurallara bağlı ve doğru bir şekilde geliştiğini göstermeye çalıştım."

Bozlu Art Project'in 2019'da düzenlediği "Sagalassos İçin" başlıklı karma sergi projesinin devamı niteliğindeki sergide, yerden ve drone ile havadan çekilen 20'den fazla fotoğraf ve enstalasyon yer alıyor.

Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alan ve 2009'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Sagalassos'un tanınırlığını arttırmak ve arkeolojik kazı çalışmalarına maddi destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen sergi, 27 Ağustos'a kadar görülebilecek.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar