Muğla'daki Kanuni dönemi eserleri restorasyon kurbanı oldu

Muğla'daki Kanuni dönemi eserleri restorasyon kurbanı oldu

Kanuni Sultan Süleyman’ın imparatorluğu aylarca buradan yönettiği ve Rodos seferi sırasında yaptırdığı cami, han ve köprü restorasyon kurbanı oldu. Cami aliminyum doğrama ve renkli camlarla aslından uzaklaştı, han kaderine terk edildi, tarihi köprü ise tamamen yıkıldı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük Mahallesi'nde yaptırdığı, definecilerce talanından sonra kurtarılmak amacıyla 3 yıl önce restorasyon kararı alınan  mescit, han ve köprünün restorasyon macerası kötü bitti.

Kanuni’nin aylarca imparatorluğu yönettiği Bozüyük beldesindeki eserlerin bulunduğu bölgeden başlayacak ve Marmaris Kalesi’ne kadar devam edecek yol projesi, 5 yıl önce planlandı. Ve aynı yıl bölgenin turizme açılması hedeflenerek 1522’de yaptırılan eserlerin restorasyonuna başlandı. Yenileme çalışmalarında önce köprü ele alındı. Çalışmalar sırasında köprünün bir bölümü yıkıldı.

Daha sonra kaderine terk edilen tarihi köprü zamanla tamamen göçüp Aplangeç deresinin sularına gömülerek yok oldu. Köprüden geriye tek kemer kaldı.

RENKLİ CAMLAR TAKILDI

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyonu tarafından yürütülen çalışmalardaki yanlışlıklar caminin restorasyonunda da sürdü. Cami aslına uygun olarak restore edilemedi. Aliminyum doğrama ve renkli cam takılan cami tarihi kimliğini yitirdi. Caminin doğramaları söküldü, camları kırıldı, zeminine döşenen tahtalar nemden dolayı bozulmaya başladı.

Caminin hemen yanında bulunan han ise projede üstü kapalı olmasına rağmen olduğu gibi bırakıldı. Restorasyon için 1 milyon 258 bin lira harcanan eserler tanınmaz hale geldi.

YeniAsır


Benzer Haberler & Reklamlar