Mor Yakup Kilisesi restore edilecek Zeynel Abidin Cami turizme hazırlanacak

Mor Yakup Kilisesi restore edilecek Zeynel Abidin Cami turizme hazırlanacak

Nusaybin Belediyesi ile Mardin Müze Müdürlüğü tarafından Dicle Kalkınma Ajansına (DİKA) sunulan "Mor Yakup Kilisesi Restorasyonu ve Zeynel Abidin Cami ile Birlikte Turizm Altyapısının Hazırlanması Projesi" kabul edildi.

Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ergün Baysal ile DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın katıldığı proje kabul töreninde kabul edilen projeler imza altına alındı.

Yüzde 70’i DİKA yüzde 30’u da Nusaybin Belediyesi tarafından karşılanacak “Mor Yakup Kilisesi Restorasyonu ve Zeynel Abidin Cami ile Birlikte Turizm Altyapısının Hazırlanması Projesi” detayları yapılan açıklamada şöyle belirtildi:

"1. Mor Yakup Kilisesinin Vaftizhane Yapısı Restorasyonu
Nusaybin Vaftizhanesi, üzerindeki Yunanca yazıt ve tarihle, dünyanın en eski vaftizhane binası olma özelliğini taşır. Yapının mimari elemanlarındaki süslemeler ve yüksek kabartmalı yontularıyla dönemin doruk noktasına ulaşmış taş işçiliğinin eşsiz bir örneğidir.
Restorasyon uygulaması, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora uygun bir şekilde ve müze restorasyon ekibinin katılımı ve Mardin Müze Müdürlüğü İle Nusaybin Belediye Başkanlığı denetimiyle yürütülecektir.

2. Arkeolojik Alanın Temizliği, Yeniden Düzenlenmesi ve Konservasyonu
Yapılan kazıların en önemli buluntusu antik kaynaklarda geçen ve 4. yüzyıl başında inşa edildiği bildiğimiz Nusaybin Katedrali'nin kalıntılardır. Ortaya çıkan kalıntılar bu büyük kilisenin sadece çeyreğidir.
Bu faaliyet Nusaybin belediyesi ve Mardin Müze Müdürlüğü ortaklığıyla yürütülecektir.
- Arkeolojik Alan Bitkilerden ve Aşınmalar Sonucu Oluşmuş Toprak ve Taş Molozlardan Temizlenecek
- Arkeolojik Alanda Açığa Çıkan Yapıların Konservasyonu Tamamlamayı Sağlamlaştırılması yapılacaktır.
- Arkeolojik Alan Gezi ve Seyirlik İçin Yeniden Düzenlenecektir.

3. Gezi Güzergahı, Yürüme Yolları ve Bilgilendirme Panolarının Oluşturulması
Yukarıda söz edilen faaliyetlerden sonra, Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Cami Kompleksinin birlikte gezilebilmesi için bütünsel ve ortak bir gezi güzergahının oluşturulması, yapılara zarar vermeyecek ahşap yürüme yolları düzenlemesi ve alanın kültürel ve dinsel mirasının kolay ve pratik bir sunumunun kapsayan çeşitli çalışmalara başlanacaktır.
- Ortak Alanın Gezi Güzergahları Belirlenip ve Alana Yürüme Yolları Yapılacaktır.
- Ortak Alanın Çok Dilli Bilgilendirme Panoları Üretilerek, Alana Yerleştirilmesi saklanılacaktır..
- Kapalı ve Yarı Kapalı Alanlarda Sergi Düzenleme Alanları Oluşturulacaktır.

4. Alanın Çevre Düzenlemesi, Aydınlatma ve Güvenlik Sistemi, Kontrol ve Güvenlik Odasının
Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Cami Kompleksinin Zeynel Abidin sokağa bakan kuzey cephesi Nusaybin Belediyesinin DİKA finansmanıyla 2017 yılında uyguladığı sokak sağlıklaştırma proje kapsamında düzenlenmişti. Fakat özellikle Mor Yakup Kilisesi kazı alının güneyinde kalan çevre duvarı bugüne kadar yapılmamıştır. Basit metal bir çit hem güvensiz hem de görüntü kirliği yaratmaktadır. Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Cami Kompleksinin ortak gezi güzergahının oluşturulmasından sonra bütünsel bir çevre düzenlemesi ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Bu faaliyetler sonucunda:
-90 Metreküplük Çevre Duvarı İnşa faaliyeti,
- 60 Adet Sokak Aydınlatma Armatörü ile Ortak Park Alanı Aydınlatılması,
- Her İki Yapı Led Aydınlatma Sistemi ile Park Alanına Özel Efekt Verilmesi,
- 10 Sabit ve 1 Hareketli Kameradan Oluşan Güvenlik Sistemi Kurulması ve
- Güvenlik ve Aydınlatma Sistemi Panellerinin Bulunduğu Kontrol Odası İnşa Edilmesi şeklinde gerçekleştirilecektir.

5. Kültür İnanç Parkı'nın Çok Dilli Tanıtım Materyallerinin Hazırlanması
Proje ana hatları oluştuktan sonra projenin çok dilli tanıtımının yapılması için gerekli tanıtım materyallerinin hazırlanmasına gidilecektir. Bu materyaller hem yerli hem de yabancı turistlere yönelen iki farklı gruba ve o grubun konuştuğu ve anladığı dillere yönelecektir. Yerel halk ve komşu ülkeler için Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice, Farsça materyaller dikkate alınırken. Yabancı turistler için İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Çince materyaller hazırlanacaktır. Hazırlanacak materyallerin çıktısı aşağıda listelenmiştir.
- 10.000 Adet, Kültür ve İnanç Parkı Tanıtım Alanı Broşürü Yukarda belirtilen 10 farklı dilde
- 10.000 Adet, Park Alanı Gezi Rehberi ve Haritası Yukarda belirtilen 10 farklı dilde
- 1000 Adet, Kültür ve İnanç Parkı 2000-2017 Kazı ve Araştırma Sonuçları Kitabı Türkçe-İngilizce

6. Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abdin Cami Kültür İnanç Parkının Turizme Açma Töreni
Son faaliyetimiz olan Müdürlüğü ve Nusaybin Belediyesinin ev sahipliğinde Kültür ve İnanç Parkını Turizme Açma Töreni projenin son ayında muhtemelen 2019 Temmuz ayında gerçekleşmesi ön görülmektedir."


Benzer Haberler & Reklamlar