Mısır'da keşfedilen Şahin Tapınağı'nda şu ana dek bilinmeyen bir ayine rastlandı

Mısır'da keşfedilen Şahin Tapınağı'nda şu ana dek bilinmeyen bir ayine rastlandı

Mısır'da daha önce arkeoloji kazılarında Şahin başlı Tanrı Horus'a adanmış pek çok kafası kesilmiş şahin mumyası bulunmuştu. Ancak onların toplu halde ayin için kurban edildiğine dair bir emare yoktu. Mısır'ın Berenike Antik Kenti'nde adanmış tapınakta, yumurtalar ile birlikte gömülmüş başı olmayan 15 şahin kalıntısı bulunduğu gibi bir kitabe üzerinde “Burada kafa kaynatmak uygun değildir“ ibaresine rastlandı.

Arap Çölü’nde bir Greko-Romen limanı olan Berenike sahasında kazı yapan arkeologlar, şimdiye kadar görülmemiş antik dini ritüeli barındıran bir tapınak keşfettiler.

American Journal of Archaeology’de yayınlanan makalede yer alan bilgilere göre alanda Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi ve Delaware Üniversitesi tarafından kazılar, dördüncü yüzyıldan itibaren Blemia nüfusu tarafından kendi inanç sistemine uyarlanan ve şimdiye kadar görülmemiş antik dini ritüeli barındıran Mısır geleneğine ait küçük bir tapınak kalıntısına rastlandı. 

Tapıonak arkeoloji ekibi tarafından Falcon Tapınağı olarak adlandırıldı.

University Of Barcelona (UAB) Antik Çağ ve Orta Çağ Bilimleri Bölümü’nden Profesör liderliğindeki Sikait Projesi’nin araştırma ekibi tarafından Falcon Temple “Şahin Tapınağı” olarak adlandırılan dini kompleks, M. S. 4. ila 6. yüzyıllar arasındaki Geç Roma Dönemi’ne karşılık geliyor. Bu dönemde, şehir kısmen Blemmyes tarafından işgal edildi ve kontrol edildi. M. S. 4. yüzyıldan sonra Blemmyes tarafından kendi inanç sistemlerine uyarlanan küçük bir geleneksel Mısır tapınağındaki bir stel üzerindeki yazıtların keşfi ile belirlendi.

 

Ekip, tapınakta ilk kez yumurtalar ile gömülmüş 15 başsız şahinden oluşan bir adak tarzı düzenleme buldu. Bu keşif, Nil Vadisi’ndeki şahin mezarlarıyla karşılaştırıldığında daha önce bilinmeyen yeni bir antik ritüeli gösterdi.

Antik Mısır'da yapılan kazılarda, kafası kesilmiş şahinlerin mumyaları çokça bulunmuştu ama onlar her zaman tek olarak bulunmuş ve Berenike’de olduğu gibi grup halinde kesildiklerine dair belirti yoktu.ç

Tapınakta ele geçen stelde “Burada bir kafa kaynatmak uygun değildir” cümlesi dikkat çekiyor. Normalde bir yazıta karşılık geldiği gibi bir adanmışlık veya şükran işareti olmaktan uzak olan mesaj, içeri giren herkesin tapınağın içindeki hayvanların kafalarını kaynatmasını yasaklayan; kafa kopartmanın saygısızlık olarak görüldüğünü anlatıyor.


Joan Oller’e göre, “tüm bu unsurlar, Mısır geleneklerini Blemmyes’in katkılarıyla birleştiren, muhtemelen tanrı Khonsu’nun (Ayın eski Mısır tanrısı) ibadetiyle ilgili teolojik bir temel tarafından sürdürülen yoğun ritüel faaliyetlere işaret ediyor”

Arkeonews


Benzer Haberler & Reklamlar