Mısır'da 3.800 yıllık gemi çizimleri bulundu

Mısır'da 3.800 yıllık gemi çizimleri bulundu

Mısır'ın Abidos kentindeki bir yapıda 120 antik Mısır teknesinin çizimleri bulunan duvar keşfedildi. MÖ 1878-1839 yılları arasında hüküm süren 3. Senusret'in mezarının yakınlarındaki yapının 3800 yaşında olduğu belirtildi.

Livescience sitesinde yer alan bilgilere göre, Mısır'da Abidos kentindeki 3. Sensuret'in mezarının yakınlarında 3800 yaşındaki bir yapı keşfedildi.

Arkeologların yaptığı incelemelere göre; yapının girişindeki duvarda 120 antik Mısır teknesinin resimlerine rastlandı.

Pennsylvania Üniversitesi'indeki Penn Müzesi'nin küratörü ve araştırmanın başkanı Josef Wegner, Uluslararası Denizcilik Arkeolojisi Dergisi'nde kaleme aldığı makalesinde resimlerin ahşap bir tekneye benzediğini ifade etti. Wegner makalesinde "Abidos'ta inşa edilebilmiş olan ahşap teknenin yalnızca sayılı kalıntısı var. 21x4 metre boyutlara sahip duvardaki en büyük resimler yaklaşık 1.5 metre, en küçüğü ise 10 santim uzunluğunda" ifadelerini kullandı. Wegner, duvarda ayrıca ceylan, inek ve çiçek resimlerinin olduğunu belirtirken, yapının yakınlarında ayrıca 145 çömlek bulduklarını kaydetti.

Bu arada yapılan bu keşifler, arkeologları çok sayıda sırla başbaşa bıraktı. ‘Tablonun' neden veya kim tarafından yapıldığının bilinmediğini belirten Wegner, çizimlerin kısa bir sürede yapıldığını düşündüklerini yazdı. Duvardaki çizimlerin, gemilerin ağaçlık alanda yapılıp, nehre ve denize taşındığı merkezi göstermesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Makaleye göre, arkeologlar ayrıca toplu halde bulunan çömleklerin neden orada olduğu konusunda da kararsız. Çömleklerin bir cenaze törenine katılanların su döktükleri ya da ahşap gemşlerin çöl şartlarından etkilenmemesi için koruyucu sıvılar döktüğü kaplar olabileceğini düşünüyor. Wegner, "Bu kaplar muhtemelen su dökmek için kullanılıyordu ve bu giriş de teknenin büyülü bir şekilde yüzmesi için kullanılan bir noktaydı" ifadelerini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar