'Mimarlıktan' emekli olan Prof. Dr. Ömür Bakırer, 6 yıldır gönüllü arkeologluk yapıyor

'Mimarlıktan' emekli olan Prof. Dr. Ömür Bakırer, 6 yıldır gönüllü arkeologluk yapıyor

Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ömür Bakırer, ilerleyen yaşına rağmen Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda gönüllü olarak yer alıyor.

2004 yılında başlayan Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi çerçeversinde  Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Erciyas başkanlığında arkeoloji kazıları süren Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde şu anda 12 kişilik bilimsel heyet ile 15 işçi çalışıyor.

Her biri diğerinden değerli bilimsel ekibin şüphesiz en renkli siması emektar Prof. Dr. Ömür Bakırer. 

82 yaşındaki Prof. Dr. Ömür Bakırer,  kentteki çalışmalara 6 yıldır 'gönüllü arkeolog' olarak katılıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden emekli öğretim üyesi, kazıda çıkan cam eserler üzerine inceleme yapıyor.

Prof. Dr. Ömür Bakırer: Önemli olan bilgidir

Bakırer, 42 yıl hizmet verdikten sonra 15 yıl önce ODTÜ'den emekli olduğunu söyledi.

Emekliliğinin ardından çalışmalarına devam ettiğini anlatan Bakırer, "Komana'da bu dönemde Bizans kademesinde çıkan camlar üzerinde çalışma yaptık. Diğer arkeolojik alanlarda çıkan Bizans camlarıyla ilişkisine baktık." dedi.

Komana'da, kırsal bir yerleşim olmasına rağmen cam alanında üstün şeyler yapıldığını vurgulayan Bakırer, "Seramik üretimi de aynı şekilde son derece gelişmiş. Komana, Anadolu'nun çok katmanlı kültürünün güzel bir örneği. Birçok yerde kazılardan çıkan camlar üzerinde çalışmalar yaptım." diye konuştu.

Komana'da 2016 yılından bu yana çalıştığını dile getiren Bakırer, şunları kaydetti: "Önemli olan bilgidir. Öğretim üyeleri için emeklilik diye bir şey olmuyor, araştırmalar devam ediyor. Sadece statünüz değişiyor. Emeklilik benim için hiç fark etmedi. Aynen devam ediyorum. Benim için fark eden, sağlık nedenleriyle hareket kabiliyetimin azalması. Sağ olsunlar, ekip üyeleri bu konuda bana yardım ediyor. Bu zorluğu aşmaya çalışıyorum."

Ekber Türkoğlu - AA
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar