Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yarın ziyarete açılıyor

Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yarın ziyarete açılıyor

Edirne'de bulunan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yarın törenle açılıyor.


EDİRNE: Trakya Üniversitesi tarafından oluşturulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yarın törenle ziyarete açılıyor.

Üniversitenin Karaağaç Yerleşkesi'nde oluşturulan müzede Milli Mücadele ve Lozan Antlaşması’na ait pek çok kitap, obje ve bilgilendirici panolar yer alıyor.

Panolarda Yunan işgalci askerlerin dini inanç hürriyetine karıştıkları ve camilere ayakkabılarla girdikleri için tartışma sonrası sürgüne Midilli’ye gönderilen Müftü Hilmi Efendi’nin Kasım 1920’de yazdığı mektupların orijinal kopyası da sergileniyor.

Hilmi Efendi, “Essalamüaleyküm” diye başladığı mektubunda Midilli’ye nasıl geldiğini anlatıyor.

Edirne’de çarşamba gecesi yola çıkarak önce Dedeağaç’a geldiklerini anlatan Hilmi Efendi, mektubunda şöyle devam ediyor:

“Midilli’ye gitmek üzere Nikola adlı vapura binildi. Gece saat yedideki, alafranga saat bir kararında Dedeağaç’tan hareketle ertesi günü öğleden iki saat evvel Midilli’ye salimen muvasalat olundu. Her yerde hakkımda çok hürmet ve riayat yapıldı. Dedeağaç Valisi ziyaretime geldi. Midilli Valisi Hazretleri de hakkımda çok ihtiram gösterdi.

Rahatım. Adresim şudur: Midilli’de Gran Britanya Oteli’nde Edirne Müftüsü… Baki selam ve dua. Tevfik hazreti haktan. Soranlara cümleten selam.”

Müftü Hilmi Efendi’nin sürgünden 1921 yılında yazdığı mektubunda ise Selanik’e gönderildiği yer alıyor.

Müze yarın düzenlenecek törenin ardından ziyarete açılacak.


AA Salih Baran         

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar