Mevlana Türbesi'nde 500 yıllık Konya minyatürleri bulundu

Mevlana Türbesi'nde 500 yıllık Konya minyatürleri bulundu

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin restorasyonu sırasında kubbenin iç kısmındaki sütunlarda 15'inci yüzyılın Konya'sını tasvir eden 6 minyatür bulundu. Alaaddin Cami ve şehrin diğer unsurlarının anlatıldığı minyatürler, Osmanlı Padişahı İkinci Bayezid dönemi ve sonrasına tarihlendiriliyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesinin restorasyonunda "15'inci yüzyılın Konya'sını" tasvir eden 6 minyatür olduğu ortaya çıktı.

Türk-İslam düşünürü ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 746. yılında anılırken 17 Aralık 1273'te vefatının ardından yaptırılan türbesinin restorasyonu sırasında Kubbe-i Hadra olarak bilinen Yeşil kubbenin iç kısmındaki sütunlarda "15'inci yüzyılın Konya'sını" tasvir eden 6 minyatür bulundu.

Abdüssettar Yarar: Daha önceki çalışmalarda üzeri örtülmüş

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyonun yaklaşık 11 ay sürdüğünü anımsattı.

Tamamlanan restorasyonun ardından bazı hat tezhip ve süslemelerin daha önceki çalışmalarda üzerinin örtüldüğünün anlaşıldığını aktaran Yarar, şunları kaydetti: "Mevlana Hazretleri'nin kabrinin bulunduğu mekanın üst kısmında kalem işlerinde ve süslemelerde kapsamlı restorasyon çalışması yapıldı. Konya'nın 15'inci yüzyıl dönemi minyatürleriyle karşılaşıldı. Güzel bir sonuç ortaya çıktı. Minyatürler, Osmanlı Padişahı İkinci Bayezid dönemi ve sonrasına tarihlendiriliyor. Konya'daki Alaaddin Cami ve şehrin diğer unsurlarının anlatıldığı minyatürler olduğu görülmektedir. Bununla ilgili yakın zamanda yayım yapmaya hazırlanıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."



Abdullah Doğan - AA


Benzer Haberler & Reklamlar