Mersin'de 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu

Mersin'de 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu

Gülnar ilçesindeki mağarada 8 bin yıl önceye tarihlenen 10 figürün yer aldığı kaya resimleri tespit edildi.

MERSİN: Çukurova Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan'ın ortak çalışmasıyla kaya resimlerinin tespit edildiği belirtildi.

Resimlerin yer aldığı mağarada yaklaşık 10 figürün tam veya tama yakın olarak korunduğu aktarılan açıklamada, "Anadolu'da Prehistorik dönemler için daha önceki yıllarda bulunmuş olan Latmos Dağları'ndaki çok sayıda mağara ve kaya altı sığınağındaki kaya resimleri çok büyük bir heyecan yaratmıştır. Daha sonra arka arkaya bulunan Çine, Uludağ, Balıkesir ve Tavabaşı kaya resimleri ise bu geleneğin sadece Latmos ile sınırlı olmadığını, hatta Tavabaşı kaya resimleri ile Likya bölgesine kadar yayıldığını göstermiştir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Orta Toroslar bölgesinde de bu tür kaya resimlerinin ilk kez tespit edilmesinin önemine değinilerek, şunlara yer verildi:

"MÖ 6. ve 5. binlerde Anadolu inanç sisteminin bu bölgede de görülüyor olması açısından çok değerlidir. Mağara içinde yer alan tüm figürler ve korunabilen figür veya motif izleri kırmızı aşı boyasıyla yapılmış, toz haline getirilmiş demir oksit veya hematit bağlayıcı bir sıvıyla karıştırıldıktan sonra elle ya da bir aletle duvara sürülmüştür. Mağarada yaklaşık 10 adet figür tam veya tama yakın olarak korunmuş durumdadır ve 2 pano halinde karşımıza çıkmıştır. Bu mağara olasılıkla, prehistorik bir topluluğun ibadet merkezidir. Bunun dışında kaya resimli mağaraların tarih öncesi insanların kült yerleri olduğu, bu tip mağaralara yapılan resimlerde de insanların olasılıkla dans ettikleri, bir ilkbahar ya da bereket şenliği veya geçiş ritüellerini yansıttıkları düşünülebilir."

AA  Mustafa Güngör


Benzer Haberler & Reklamlar