Memnon

Memnon kimdir?

1. Memnon: Troia Savaşı’nda Troialıların tarafında savaşan efsanevi Ethiopia kralı.


2. Memnon: MÖ 4.yy. Rodos’lu komutan.

Kardeşi Mentor ile birlikte Pers satrabı Artabazus’un hizmetinde bulundu. Artabazus’un Pers kralı Artak­serkses III’e karşı başlattığı isyan başarısız olunca Memnon da onunla birlik­te Makedonya’ya sürgüne gönderildi.

Granikos Savaşı’nda Dareios III’un danışmanları arasındaydı, görüşleri komutanlar arasında kabul görmedi. Ardından İskender’i denizden sıkıştırma planını uygulamaya koydu.

Lesbos ve Khios’u aldıktan sonra ölmesi üzerine bu plan unutuldu zira Da­reios İskender ile kara savaşında karşılaşmaktan yanaydı. 

3. Memnon: Şafak Tanrıçası Eos ile Troya kral soyundan Tithonos'un oğlu. Theogonia'da adı, ölümlü­lerle evlenen tanrıçaların sayıldığı bölümde geçer.  

Mem­non Aithiopis, yani Etyopya kralıdır, Troya Savaşı'nın Hektor'un ölümünden sonraki bölümünde önemli bir rol oynar.

 Troya'ya gelir ve Akhilleus'a karşı savaşa katılır, Memnon Akhilleus'un elinden ölür.  

4. Memnon:  Şafak tanrıça Eos'la Troya kral soyundan olan Tithonos'un oğlu.

Memnon Troya savaşının İlyada'da anlatılan bölümünün sonrasını ele alan "Aithiopis" adlı destanın kahramanıdır. Yazarı Miletoslu Arktinos olan bu destan yitiktir, ama konusunu biliriz. Habeşistan kralı Memnon Hektor öldükten sonra Troya'ya yardımcı gelir. Sırtında Hephaistos'un yaptığı silahlar vardır. İlkin Aias'la karşılaşır, bu savaş sonuç vermez, sonra Nestor'a sataşır, Nestor'un oğlu Antilokhos babasını savunurken Memnon'un elinden öldürülür. Derken Akhilleus araya girer. Çünkü Patroklos öldükten sonra Antilokhos onun en iyi dostu olmuştur. Akhilleus Antilokhos'un öcünü almak ister, ama Thetis, oğlunun Memnon'u öldürdükten hemen sonra ölmesi gerektiğini bilir, onun için Akhilleus'u bu savaştan alıkoymaya uğraşır. Akhilleus söz dinlemez, öç almak için yanıp tutuşur. Bu kez iki tanrıça Eos'la Thetis tanrı Zeus'a başvururlar, her ikisi de kendi oğlu için yalvarır. Zeus Hektor'la Akhilleus için yaptığı gibi işi kader tartısına vurur: Memnon ölecektir. Oğlu Akhilleus'un elinden can verince, Eos ölüsünü er meydanından alıp güney topraklarına doğru taşımış, yolda da bol bol gözyaşı dökmüş. Gün doğunca bitkiler üstünde görülen çiy taneleri işte bu gözyaşlarından gelmeymiş. İlkçağ plastik sanatının konu edindiği Memnon motifi Marmara'ya dökülen Aisepos, yani Gönen çayı ile de ilgilidir. Bir efsaneye göre Memnon'un mezarı Marmara kıyılarındaymış, her yıl Memnon'un kuşları Gönen çayının ağzına gelir, orada Habeş yiğidine ağlarlarmıs. Memnon'un savaşta ölen arkadaşlarının ruhlarını taşıyan, yahut da kendisinin ölümsüzleşmiş küllerinden doğmuş olan bu kuşlar iki gruba ayrılır, birbirleriyle dövüşürlermiş, çarpışma da ancak bir grup büsbütün yok olduktan sonra sona erermiş. Mısır'da Üçüncü Amenotep'in diktiği heykele Memnon heykeli denmesi, her sabah şafak sökünce bu heykelin tatlı ezgilerle gün doğuşunu selamladığı söylentisi, Memnon kültünün Mısır'da da, Anadolu'da da yerleşmiş olduğunu belirtir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar