Nestor

Nestor kimdir?

Nestor: MS 1. YY. Strabon’a Athenodoros’tan son­ra göreve gelen Tarsus yöneticisi.

Nestor:  Akhaların danışmanı, Pylos kralı ihtiyar Nestor. 

Homeros'un yarattığı eşsiz bir tiptir. Böylesi ihtiyar tipine ilkçağ yazınında bir daha rastlanmaz, bir eşini daha bulmak için Shakespeare'leri, Balzac'ları beklemek gerekir. Nestor ihtiyardır, ama mutlu bir ihtiyardır, çok görmüş, geçirmiş, bilgisi, görgüsü yüzünden de öyle bir üstünlük duyar ki, geçilmez ukalalığından. Sağa, sola öğütler verir, bitmez tükenmez anılar anlatır, her kıssadan hisse alır ve durmadan nutuk çeker, herkes de sabırla dinler onu.

İlkçağın bir özelliği olan yaşa ve yaşlıya saygı duygusunun ne kadar derine gittiği Homeros destanlarında Nestor'a verilen önem ve değerle ölçülebilir.

Nestor Neleus'la Khioris'in en küçük oğludur. Herakles'in öldürdüğü Neleusoğullarından bir o sağ kalmıştır.

Ayrıca anası Khloris bir Niobe kızıdır, kardeşlerinin Apollon'la Artemis'in oklarıyla öldürülmesini görmüştür. Apollon bu soya acımış ve bu kadar cok ölüme karsın Nestor'a cok uzun bir ömür bağışlanmasını sağlamış. Pylos kralı da böylece üç kuşak boyunca yaşamış. Troya savaşına gelmeden önce Lapith'lerle Kentaur'lar arasındaki savaşa, Kalydon avına, kimi kaynaklara göre Argonautlar seferine katılmış. Bunları ve daha başka yaşantılarını ballandıra ballandıra anlatır İlyada boyunca. Karısı Helene kaçırılınca Menelaos'un ilk işi Nestor'u gidip bulmak olur, savaşı planlayan odur. Ayrıca doksan tane gemiyle sefere katılır. Agamemnon'la Akhilleus arasındaki kavgada hemen arabuluculuk işine girişir:

Kalktı ayağa güzel konuşan Nestor, Pylos 'un gür sesli sözcüsü. Dilinden sözler akardı baldan tatlı, ölümlü iki insan kuşağının yaşayıp göçtüğünü görmüştü, tanrısal Pylos 'ta doğup büyümüşlerdi beraberce. Şimdi üçüncü kuşağın başındaydı o.

En doğru öğüdü verir, herkes de haklı olduğunu kabul eder, ama kavga gene de sürüp gider. Nestor yalnız düşüncede değil, komutanlıkta da üstündür, orduları savaşa kışkırtmada Agamemnon'un hayranlığını kazanır: 

Bir zamanlar savaşta çok usta olan bu yaşlı adam,

işte böyle güven veriyordu onlara.

Sevindi kral Agamemnon görünce onu,

seslendi şu kanatlı sözlerle, dedi ki:

"İhtiyar, sende bu ne yürek böyle,

bu güç bacaklarında da olsa keşke,

dizlerin de yüreğine tıpatıp uysa.

Oysa kaçınılmaz ihtiyarlık kemiriyor seni.

Keşke başka bir ihtiyar olsa senin yerine,

sen de delikanlılar arasına kansabilsen hani.

Sözüyle, eylemiyle Nestor bir an olsun Troya savaşından uzaklaşmaz, onun gösterdiği varlığı pek az yiğit gösterebilir. Hemen her bölümde rolü vardır, Akhaların büyük girişimleri hep onun kafasından çıkar. Bunları desteklemek için gösterdiği örnekler birçok eski zaman olaylarının canlı canlı anlatılmasına yol açar.

Nestor Troya savaşına iki oğlu Antilokhos ve Thrasymedes'le gelir. Savaşta oğullarının yararlık göstermesini sağlar, İlyada'da bu ihtiyarın başına bir dert gelmez, ama İlyada'dan sonraki olayları anlatan destanlar Antilokhos'un Memnon'un saldırısına uğrayıp öldürüldüğünü anlatırlar. Akhilleus arkadaşının öcünü alarak Memnon'u öldürür.

Nestor rahat bir dönüş yolculuğu yapar. Pylos'ta yönetimi yeni baştan eline alır ve oğulları arasında zevkli bir ömür sürer.

Odysseia'da Telemakhos'un babasından haber almak ve Ithake'deki karışık duruma bir çare bulmak için Nestor'a danışmaya gittiğini görürüz. Pylos'taki sarayında Nestor yine o Nestor'dur, Troya anılarını Telemakhos'un gözü önünde canlandırmakla kalmaz, ona tutacağı yolu gösterir, bir baba gibi ona bakar ve yanına kendi oğlu Thrasymedes'i verip bir arabayla Lakedaimon'a, Menelaos'un yanına gönderir. Odysseia'nın III. bölümünde anlatılan bu buluşma destanın en canlı parçalarındandır. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar