Meksika'da bir mezarda mumyalaşmış papağan bulundu

Meksika'da bir mezarda mumyalaşmış papağan bulundu

Mağarada keşfedilen mezarda bir bebek ve bir yaşlı adam ve mumyalaşmış papağan kafası ile tüyleri bulundu.

Meksika Antropoloji ve Ulusal Tarih Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre; 2016 yılında Meksika'nın Chihuahua eyaletindeki Avendaños Mağarası'nda keşfedlien mumyalaşmış makav papağanı başı ve tüyleri (macaw, yeni dünya papağanı veya amerika papağanı olarak da bilinir) dünyada şu ana dek bilinen en eski eski papağan mumyası.  ABD ve Meksika’da sınırları içinde en eskisi M.S. 1.200 civarına tarihlenen 670 civarındaki papağan kalıntısından 800 yıl daha yaşlı olduğu tespit edilen mumya yaklaşık 2.000 yıllık.

Avendaños Mağarası'nda inceleme yapan arkeologlar, kuş gagası ve tüyleriyle birlikte, bir bebek iskeleti ve yaşlı bir adamın belden aşağı kısmına ait kemikler buldu. Araştırmacılar yaklaşık 2 yaşında öldüğü tespit edilen çocuğun cinsiyetini belirleyemedi. Alanda aynı zamanda sepet parçaları, deniz kabukları, geyik derisinden yapılmış bir elbise parçası bulundu.

Kuzey Meksiko Antropoloji Okulu (School of Anthropology North of Mexico) Müdürü Arkeolog Emiliano Gallaga, keratin gagası bozulmamış ve yeşil tüylerinin rengi parlaklığını koruyan papağan kalıntısının bölgenin kurak iklimi tarafından doğal olarak mumyalaştırıldığını açıkladı. 

2016 yılında ABD'nin Teksas eyaleti sınırına 480 kilometre mesafedeki çiftliğinde inşaat alanı oluştumak için kazı yapan bir çiftçi tarafından tesadüfen keşfedilen eski Amerikan yerlilerine ait mağarada bulunan papağan mumyası hakkında National Geographic'e konuşan Gallaga, "Avendaños Mağarası ortaya çıkınca çiftlik sahibi kazıyı durdurarak, arkeolojik bulguların fotoğraflarını çekerek Meksika Antropoloji ve Tarih Ulusal Enstitüsü'ne gönderdi. Fotoğraflarda dikkatimizi çeken ilk şey papağının parlak tüyleri ve sağlam kafasıydı. Binlerce yıl toprak altında kaldıktan sonra gün yüzüne çıkan papağan kalıntısı; kıtada bulunan diğer örneklerden 800 yıl daha yaşlı. İşin ilginci papağanın bu bölgeye yaklaşık

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar