Meksika'da 85 milyon yıllık yeni dinozor türü keşfedildi:

Meksika'da 85 milyon yıllık yeni dinozor türü keşfedildi:

Yeni türe Acantholipan gonzalezi adı verildi. İsim, omurga anlamına gelen Antik Yunanca kelime acantho ile fosilin bulunduğu bölgede yaşamış kızılderili Apache kabilesinin onuruna kullanılan Lipan kelimesinin birleşiminden oluşuyor

Meksika'da yeni bir dinozor türü keşfedildi.

Mexico News Daily ve Reuters haber ajansının haberlerine göre, Çöl Müzesi (Desert Museum) yetkilileri; ülkenin Coahuila eyaletindeki Ocampa bölgesinde 85 milyon yıllık dinozor fosili bulunduğunu açıkladılar. Bulunan fosil kalıntılarına göre dinozorun boyu yaklaşık 3 buçuk metre uzunluğundaydı ve muhtemelen yarım tondan daha ağırdı.

Paleontologlar, dinozorun kalın zırhlı sürüngenler grubundan nodosaurium ailesine ait olduğunu belirledi. Nodosaurium dinozor sülalesi jeolojik çağlardan Geç Juradan - Geç Kretase Dönemine dek uzanan geniş bir zaman diliminde yaşamıştı. Bu da keşfedilen fosilin kuzeybatı Meksika’da keşfedilen en eski dinozor olma ihtimalini güçlendiriyor.

Yeni bir dinozor türü

Öte yandan, araştırmacılar, Nodosaurium sınıfına ait fosilin yeni bir dinozor türüne ait olduğunu belirlediler.

Yeni türe Acantholipan gonzalezi adı verildi.  Acantholipan gonzalezi adı, omurga anlamına gelen Antik Yunanca  kelime acantho ile fosilin bulunduğu bölgede yaşamış kızılderili Apache kabilesinin onuruna kullanılan Lipan kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Acantholipan türü yakın akrabaları Nodosaurus ve Niobrarasaurus türlerinden önkollarının kemiklerinin farklı oluşuyla ayrılıyor.

Fosil ne kadar çöllük alanda bulunmuş olsa da yeşillikler içinde otlak ve sulak bir bölgede yaşadığı tahmin ediliyor. Kemiklerinin nehirler vasıtası ile bulunduğu yere gelmiş olduğu tahmin ediliyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar