Meksika'da 7. yüzyıla tarihlenen Maya Kralı maskesi bulundu

Meksika'da 7. yüzyıla tarihlenen Maya Kralı maskesi bulundu

Meksika'nın güneydoğusunda, Guatemala sınırında yer alan Chiapas eyaletinde yer alan Maya şehri Palenque’deki arkeolojik çalışmalarda, 7. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir kral maskesi bulundu.

Arnoldo González Cruz önderliğindeki Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) ekibi, antik kent merkezinde yer alan saray kompleksinin temellerini araştırken Maya kralı Pakal’a ait olduğu tahmin edilen alçı maskeyle birlikte seramik figürinler, saksılar, oyulmuş kemik parçaları, yeşimtaşı, çakmaktaşı, sedef ve obsidyen parçaları ile hayvan kemikleri keşfettiler.

Keşfedilen arkeolojik bulgular arasında bir de burun takısı, var. Arkeologların ifadesine göre bu tarz bir takıya Maya arkeolojik alanında ilk kez rastlanıyor. 

Mexico News Daily'nin haberine göre burun takısı Pakal’a ait maskeden daha sonraki bir tarihe, Geç Maya Klasik dönemine tarihleniyor.

Arkeologlar,  alçı maskenin alt dudağının kıvrımları dahil, yüzündeki kırışıklar dikkate alındığında, Maya kralınının yaşlılık yıllarını tasvir ettiğini tahmin ediyorlar. Eğer tahminler doğrula ise Maya Karalı Pakal’ın ilk yüz tasviri keşfedilmiş olacak. 603 yılında doğan Pakal, henüz 12 yaşındayken kral olmuştu ve öldüğü 683 tarihine kadar hüküm sürmüştü.

Arkeologlar keşfin rutin dönem sonu kontrolleri, mimari  yenilenme ve restorasyon kontrolleri sırasında gerçekleştiğini belirtiyor.

Arnoldo Gonzales Cruz ve ekibi, Ocak ayında Planque’de üç yıl sürmesi planlanan konservasyon ve restorasyon projesine başlamışlardı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar