Mehmet Kentel Osmanlı Elyazmalarının hikayesini anlatacak

Mehmet Kentel Osmanlı Elyazmalarının hikayesini anlatacak

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, elyazmaları üzerinden Osmanlı toplumunda çok dillilik, gündelik hayat, tıp, evren ve zamanın bilgisi, toplumsal cinsiyet ve cinselliğin izlerini süren “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi kapsamında küratör eşliğinde özel bir tur düzenliyor.

Tarih ve edebiyat meraklıları, 3 Aralık Salı günü saat 18.30’da ücretsiz gerçekleştirilecek bu turda, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Elyazması Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle oluşturulan “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler”sergisindeki elyazmalarının ilgi çekici hikâyelerini serginin küratörü Mehmet Kentel’den dinleme olanağı bulacaklar.

Hafıza-i Beşer sergisi; Van Kalesi’ni beklerken yazma kopyalamaya fırsat bulan muhafız İbrahim Ağa’yı, divanı elden ele gezmiş Zübeyde Hanım’ı, kendi yazmasını düzelten Fransa Sefiri Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’yi, esere “yazan yanlış yazmış” diye müdahale eden Kilisli Rıfat'ı, yazdıkları ayıplanmış, yasaklanmış ama kulaktan kulağa anlatılmış Enderunlu Fâzıl’ı, yazmayı koruması için yazılmış “Ya Kebikeç” duasını, bunu umursamadan karnını doyurmuş kâğıt kurdunu ve yüzlerce meşhur ya da isimsiz yazarı ve okuru bir arada düşünmemize aracı oluyor.

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, tarih ve edebiyat meraklılarını Osmanlı dünyasından bugüne kalabilmiş elyazmalarının hikâyesini dinlemek üzere 3 Aralık Salı günü saat 18:30’da ücretsiz gerçekleşecek sergi turuna davet ediyor.

 

Küratörle tur ücretsizdir. Kontenjan sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@iae.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırmak gerekmektedir.

 

Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Pazar günleri hariç haftanın her günü 10:00 - 19:00 saatleri arasında gezilebilir.

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.iae.org.tr
 


Benzer Haberler & Reklamlar