Marius Gaius Marius

Marius Gaius Marius kimdir?

Marius, Gaius: MÖ 157-86. Arpinum’lu devlet adamı ve komutan.

Soylu bir aileden gelmemesine karşın ilki MÖ 107’de, sonuncusu MÖ 86’da olmak üzere yedi kez konsül seçilmiştir (MÖ 104-100 arasında beş kez arka arkaya seçilmiştir).

Iugurtha Savaşı’nı (MÖ 112-105), komutanlarından biri olan Sulla’nın katkısıyla, başarı ile tamamladı. Müttefikler Savaşı’nda (MÖ 91-87) yine Sulla ile birlikte savaştı.

I. Mithradates Savaşı’nda ordunun komutasının Sulla’dan alınıp Gaius Marius’a verilmesi üzerine Sulla ordusuyla Roma ken­tini ele geçirdi ve isteklerini senatoya dayattı. Bunun üzerine Gaus Marius Af­rika’da bir kente kaçtı.

Sulla’nın Mithradates VI üzerine sefere çıkmasından faydalanıp emekli askerlerden yeni kurduğu ordusu ile Roma’ya girdi, Sulla yandaşlarını öldürttü, fakat, muharebe meydanında Sulla ile kozlarını paylaşamadan, kısa bir süre sonra aniden öldü.

Sulla Roma’ya dönüp kontrolü tek­rar eline geçirdiken sonra Marius yandaşlarını öldürttü fakat Marius’un eşinin yeğeni olan Iulius Caesar’ın hayatını bağışladı.

Cumhuriyetten imparatorluğa geçiş döneminde Roma’nın önemli şahsiyetle­rinden biri olmuştur. Hakkında, çoğu düşmanları tarafından yazılan eserler onu eğitim almamış asker-devlet adamı tipinin örneği olarak gösterirler.

Ro­ma ordusunu geliştirmek için yaptığı yenilikler ordu ile komutan arasındaki bağı güçlendirmiş fakat ordu ile devlet arasındaki bağı zayıflatmıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar