Mardin'de definecilerin kazdığı alanda 1500 yıllık mozaik bulundu

Mardin'de definecilerin kazdığı alanda 1500 yıllık mozaik bulundu

Mardin'in Derik ilçesinde definecilerin kaçak kazı yaptğı ihbarı üzerine baskına giden jandarma ekipleri, üzerinde çeşitli figürler bulunan yaklaşık 1500 yıllık mozaik ile karşılaştı. Bizans dönemi Mozaiği, Mardin Müzesi ekiplerince koruma altına alındı. Alanda arkeolojik kurtarma kazısı yapılması için hazırlıklar başladı.

Mardin'in Derik ilçesinin Göktaş Mahallesi'ndeki kaçak kazıda MS 6'ncı yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mozaik bulundu.

AA muhabiri Halil İbrahim Sincar'ın verdiği bilgilere göre; Derik ilçe merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Göktaş Mahallesi kırsalında define için kaçak kazı yapıldığını görenler durumu jandarmaya ihbar etti.

İhbar üzerine bölgeye giden İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan incelemede, üzerinde çeşitli figürlerin yer aldığı tarihi mozaik kalıntıları  tespit edildi.

Mozaik, jandarma ekiplerin çağrısı üzerine olay yerine gelen Mardin Müze Müdürlüğü ekiplerinde incelenerek,  koruma altına alındı.

Jandarma ekiplerinin zanlıların yakalanması için başlattığı çalışma sürerken Mardin Kültür Turizm Müdürlüğünce söz konu alanda kazı yapılması için başvuruda bulunuldu.

Uzman ekiplerin yürüteceği arkeolojikj kazı ile mozaiğin tamamının gün yüzüne çıkarılması ve alandaki diğer arkeolojik kalıntılara ulaşılabilmesi hedefleniyor.

Göktaş Mahallesi Muhtarı Barış Yaşar, kaçak kazı yapılırken mozaik ortaya çıktığını belirterek Roma Dönemi'ne ait olduğu tahmin edilen mozaik bulunmasının mahalle sakinlerini heyecanlandırdığını söyledi.

"Mozaik gün yüzüne çıkınca güzel şeyler ortaya çıkacak. Buranın binlerce yıl öncesine ait yerleşim alanı olduğunu düşünüyoruz. Turizme kazandırılmasını istiyoruz." diyen Yaşar, çalışmaları heyecanla beklediklerini aktardı.

Mahalle sakinlerinden Vezir Yaşar, mozaik bulunan alanın çok eski bir yerleşim alanı olduğunu tahmin ettiklerini aktararak şöyle konuştu: "Defineciler zarar vermeden buranın keşfedilip turizme kazandırılmasını istiyoruz. Defineciler burayı kazarken ortaya çok güzel bir mozaik çıktı. Üzerinde güzel figürler var. Bunun yanında taştan su kuyuları var. Jandarmaya haber verildi, burası koruma altına alınmış. Buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Güzel bir çalışma ile eski bir yerleşim yerinin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Devletimizin buraya el atmasını istiyoruz. Güzel bir manzara ortaya çıkacak. Ülkemiz için bir zenginliktir. Bu kayıp şehrin ortaya çıkarılmasını bekliyoruz."


Benzer Haberler & Reklamlar