Mardin turizminde artırılmış gerçeklik dönemi başladı

Mardin turizminde artırılmış gerçeklik dönemi başladı

Mardin'e gelen turistlere bilgi vermek için Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan merkezde yerli yazılımcılar aracılığıyla "Mardin Ar" ismiyle "artırılmış gerçeklik" uygulaması başlatıldı.

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirilen Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yamanve 'ın talimatıyla yaklaşık iki ay önce Mardin Büyükşehir Belediyesi Bilgi Kültür ve Tanıtım Merkezi oluşturuldu.

Ücretsiz olarak cep telefonu ve tablete indirilen uygulamayla turistler, kameralarını tarihi yapıların yer aldığı fotoğraflara doğrulttuklarında "Kameradan yapı tanıma teknolojisi" ile o yapıyı üç boyutlu görüp, hakkında bilgi alabiliyor.

Uygulama sayesinde ziyaretçiler, farklı dil ve dinlerin bir arada yaşadığı, cami, medrese, kilise ve taşın oya gibi işlendiği konakların yer aldığı 22 yapıyı üç boyutlu fotoğraf ve videolarla sanal ortamda da tarihe yolculuk yapma imkanı buluyor.

Aleksandır Bayruğ: Tamamen yerli bir yazılım

Mardin Büyükşehir Belediyesi Bilgi Kültür ve Tanıtım Merkezi sorumlusu Aleksandır Bayruğ, merkezde ziyaretçilere şehrin kültürü, tarihi ve gelenekleri hakkında bilgi verildiğini söyledi.

Teknolojiyi Mardin turizmiyle birleştirdiklerini ve tamamen yerli bir uygulama hayata geçirdiklerini aktaran Bayruğ, bu sayede şehrin bilinirliğini artırmayı amaçladıklarını aktardı.

Bayruğ, şöyle konuştu:

"Artırılmış gerçeklik uygulaması, misafirlere hiç görmedikleri noktalarda merak uyandırma sağlamakta. Merkezde hiç görmedikleri yerlerin üç boyutlu hem görsellerini hem videolarını görebiliyorlar. Bu sayede gelen ziyaretçi, o noktaları ziyaret edebiliyor. Bu uygulamayı bölgede ilk defa turizm anlamında burada kullandık. Tamamen yerli bir yazılım, Türk mühendislerin çalışmalarıyla hazırlandı."

Yaklaşık 2 aydır hizmet verilen merkezde 8 bine yakın turiste hizmet sunulduğunu kaydeden Bayruğ, "İlk yılda yaklaşık 50 bin ziyaretçiye ulaşmak istiyoruz." dedi.

Bu uygulamanın bir karekod uygulaması olmadığını, güncellenmesiyle beraber Mardin turizmine çok daha fazla katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Bayruğ, uygulamayı geliştirmek için yazılım mühendislerinin çalışmasını sürdürdüğünü anlattı.

Turizmci İsmail Sincar: Turizm daha güzel noktaya gelecek"

Turizmci İsmail Sincar ise huzurun sağlanmasıyla Mardin'e ilginin yoğunlaştığını söyledi.

Kentte önemli projeler gerçekleştirildiğini belirten Sincar, "Bu uygulamayla turizmde kalitenin artacağını düşünüyoruz. Teknolojiyi kullanarak turizm daha güzel noktaya gelecektir." dedi.

Turizmci Süleyman Baykara da "Uygulamayı ilk defa burada gördük. Ziyaretçiler de çok memnun kaldı." şeklinde konuştu.

Öğretmen Özkan Karakoç: Şehrin tanıtımına katkı sağlayacak

Öğretmen Özkan Karakoç da Mardin'de özellikle son iki yılda kültürel ve sosyal faaliyetler açısından çok önemli gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

Belediye Başkan Vekili Yaman'ın gelişiyle şehirde çok güzel bir hava oluştuğunu söyleyen Karakoç, şöyle devam etti:

"Mardin'in tanıtımı açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü arıtılmış gerçeklikle tarihi yapıları burada sanal ortamda görüyorsunuz, daha sonra bu yapıları birebir yerinde görebilme imkanınız oluyor. Bu da size bir yol haritası çiziyor. Şehrin tanıtımına ekstra bir katkı sağlayacak."

Kocaeli'den Elif Bağdat da Mardin'i çok merak ettiği için geldiğini, "masalsı Mezopotamya topraklarından" çok etkilendiklerini ifade etti.

Uygulamanın kendilerine kenti tanıma açısından büyük kolaylık sağladığını dile getiren Bağdat, "Mardin'i herkesin görmesi lazım. Burası çok güzel." şeklinde konuştu.

Halil İbrahim Sincar- AA


Benzer Haberler & Reklamlar