Lübnan'da TİKA'nın restore ettiği Mevlevihane

Lübnan'da TİKA'nın restore ettiği Mevlevihane

TİKA'nın Trablus kentinde restore ettiği Mevlevihane'de, Lübnanlı Mevlevi ailesinin eski ve yeni kuşak üyeleri bir araya geldi

TRABLUS: Lübnan'ın Trablus kentinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) restore ettiği Mevlevihane'de, Lübnanlı Mevlevi ailesinin üyeleri buluştu.

Mevlevihane'de bugün gerçekleştirilen buluşmaya katılan onlarca aile üyesi, panoya yerleştirilen soyağacından ailenin dayandığı kökleri inceledi.

TİKA Beyrut Koordinatörü İbrahim Erbir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlevihane'nin TİKA'nın yaptığı restorasyon sayesinde çok güzel bir çekim merkezi haline geldiğini, dergahın Trablus'un önde gelen ziyaret mekanlarından biri olduğunu söyledi.

Erbir, "Restorasyonun ardından Mevlevihane'nin Konya'dakine benzer şekilde bir Mevlevi müzesine dönüştürülmesini planlıyoruz" diyerek, müzenin kentteki seçkin kültür merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi.

Mevlevi Tekkesi ve bağlı olduğu vakıfların Yönetim Kurulu Başkanı Hüsni Mevlevi ise TİKA ile çeşitli projeler üzerine çalıştıklarını belirterek, restorasyonu tamamlanan dergahta Mevlevi kültürü üzerine bir sergi düzenlemeyi planladıklarını dile getirdi.

Mevlevi ailesi üyelerinden İnşaat Mühendisi Heysem Fuad Mevlevi de buluşmada kökleri, "Trablusşam Hanefi Mezhebi Kadısı ve Hac Emiri Halil Süneyni'ye dayanan ailenin eski kuşak ve yeni kuşakla tanışma toplantısının" gerçekleştiğini ifade etti.

Ailelerindeki son Mevlevi şeyhinin 1960'larda vefat ettiğini dile getiren Mevlevi, "Ailedeki son Mevlevi şeyhinin vefatının ardından dergah kendi haline bırakıldı ve harabeye dönüştü. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti, TİKA vasıtasıyla restorasyonunu gerçekleştirdi. Türkiye'ye ve insanlarına böyle muazzam bir yere özen gösterdiği için teşekkür ediyoruz." diye konuştu.


AA  Enes Kanlı 


Benzer Haberler & Reklamlar