Levallois tekniği: Levallois yongalama tekniği

Levallois yongalama tekniği nedir? Levallois yongalama tekniği nasıldır?

Levallois yongalama tekniği, arkeologlar tarafından 250.000 ila 300.000 yıl önce Orta Paleolitik dönemde geliştirilen kendine özgü bir taş yontma tipine verilen isimdir.

Levallois tekniği olarak da bilinen Levallois yongalama tekniği; en erken Alt Paleolitik’in orta Acheuléen kültürel fasiyesi içinde izlerine rastlanan ancak özellikle Orta Paleolitik’te oldukça yaygın olarak kullanılan bir taş yontma tekniğidir. ilk kez Fransa'ın başkenti Paris yakınlarındaki Levallois-Perret’de keşfedilen Seine taş ocaklarından ortaya çıkartılan paleontolojlk endüstri ile tanınmıştır

Levallois yongalama tekniğinin uygulanışı genel hatları ile şöyledir: Merkezcil çıkarımlarla çekirdeğin üst yüzey kabuğu soyulur. Böylece kaplumbağa bağasına benzeyen bombeli bir üst yüzey oluşuyor. Sonra vurma düzlemi hazırlanıyor. Vurma düzlemi ya küçük yüzcüklerle ya da geniş tek bir çıkarımla elde edilir ve çekirdeğin hazırlanmış çıkarım yüzeyine diktir.

Vurma düzleminden bir darbe ile şekli önceden belirlenmiş düz ve oval bir yonga alınıyor ve bu yonga merkezcil çıkarım izlerini üst yüzü üzerinde taşıyor. Genel olarak topuk yüzcüklüdür. Fakat düz topuklar da mevcuttur.

Teknik terimi, önceden tasarlanan bütün Levallois yongaların çıkarılmasıda, işlev ve aracı karşılar. Yongalama tekniği, Levallois işlem zincirinin dışında gelişir. Taş vurgaçla direk vurma söz konusudur.

Metot: Vurma, vurma düzlemi yüzeyi üzerinde bitişme çizgisinden birkaç milimetre ötede gerçekleşiyor. Önceden belirlenmiş çıkarımların vurma ekseni dik olmak zorundadır ki bu özellik böyle bir sonuç çıkarsın. Dik olmayan eksen vurmanın kontrolüne izin vermez.

Üretim aşamasıdır. Soyut üretimle, bu üretimin somutlaştırılması arasındaki bağdır. Metod terimi, Levallois yongaların üretiminde temel olan teknik kriterleri yerleştirmekten ibarettir.

Boeda, farklı kültürler içinde çalışma biçimine bağlı olarak değişkenlikleri olabilen metodları iki temel gruba ayırmıştır:
1- Tercihli tek bir yonganın Levallois teknikle yongalanması: Bu yöntem, klasik levallois yongalama şekline uygundur. Amaç, hazırlanmış her bir yongalama yüzeyinden tek bir yonganın üretilmesidir. Bütün teknik kriterler de bu amaca uygun olarak yerleştirilmiştir. Yonga, yongalama yüzeyinin büyük bir kısmını içerir. Eğer çekirdeğin boyutu diğer bir yonganın üretimine izin verecek kadar olursa bu kez işlem aynı şekilde devam edecektir. Bu yöntem “Linéal Metod” olarak adlandırılmıştır. Bagarre arkeolojik sitindeki levallois materyalin özelliklerine bağlı olarak Boëda tarafından tanımlanmıştır.

2- Önceden tasarlanmış birden fazla yonganın levallois teknikle yongalanması

Kaynak: ankara.edu.tr


Benzer Haberler & Reklamlar