Laodikeia

Laodikeia neresidir?

1. Laodikeia: Batı Anadolu’da Denizli’nin 6 km. kuzeydoğusunda kurulmuş antik kent.

Ken­ti kuran Seleukos kralı Antiokhos II Teos (MÖ 261-246) ona karısı Laodikeia’nın adını verdi. Aynı adı taşıyan diğer kentlerle karıştırılmaması için, yanın­da akan çaydan dolayı Lykos kıyısındaki Laodikeia (Laodicea ad Lycum) olarak adlandırılıyordu. MÖ 2. yüzyılda Pergamon Krallığının, MÖ 133’den sonra Roma Cumhuriyetinin egemenliğine girdi. I. Mithradates Savaşı’nda Pontos ordusu tarafından kuşatılmış ancak alınamamıştır (MÖ 88). Kenti MÖ 50’de Cicero, MS 129’da imparator Hadrianus ziyaret etmiştir. Caracalla dö­neminde (MS 211-217) büyük bir bayındırlık etkinliğine sahne oldu. Bu sıra­larda en tanınmışları Acıpayam Ovası’ndaki Themisonion ve Hierapolis olan yirmi beş Frigya kentini içine alan bölgenin yargı merkeziydi. MS 60’da yaşadığı depremin zararlarını imparatorluk yardımı olmadan telafi etti. MS 494 yılında geçirdiği bir başka büyük depremle hemen hemen tamamen yı­kılarak önemini kaybetti, MS 6. yüzyıl başlarında ise terk edildi.

Frigya bölgesindeki kentlerin en büyüklerinden biri ve antik çağın Anado­lu’daki tekstil ve moda merkeziydi. Batı Anadolu’yu Güney Anadolu’ya bağ­layan yol üzerinde olması nedeniyle ticaret sayesinde zengin bir kent duru­muna geldi. Lykos (Çürüksu) Vadisi kentleri (Laodikeia, Kolossai ve Hierapolis), aralarında bir birlik kurarak, ürettikleri tekstil ürünlerini Efes limanına götürmüşler, buradan da gemilerle Samos, Atina ve İtalya’ya kadar ihraç etmişlerdir. Strabon kentin zenginleşmesini şöyle açıklar: “Laodi­keia dolaylarındaki bir ülkede bir koyun türü yetiştirilir. Bunlar sadece Miletoslularınkinden üstün olan yünlerinin yumuşaklığıyla değil; fakat aynı za­manda kuzguni siyah renkleriyle de mükemmeldir. Bu sayede Laodikeialılar büyük gelir sağlarlar.” Göze çarpan bir Yahudi nüfusuna sa­hip olduğu için Hıristiyanlık kentte çabuk yayıldı. Nitekim Asya eyaletinde Hıristiyanlığın en erken Yedi Kilisesinden biri burada kurulmuştu. En parlak çağında nüfusunun 100 bin olduğu tahmin edilen kentte iki adet tiyatro bu­lunmaktadır. Kentin en önemli tanrıları Zeus ve Men idi. Filozof Marcus An­tonius Polemon Laodikeia’nın tanınmış bir yurttaşıdır.

 

2. Laodikeia: Nihavend.

İran’ın batısında kurulmuş kent. Plinius(yaşlı)’a göre kenti Antiokhos I Soter kurmuştur. MÖ 193 tarihli bir yazıt Antiokhos I’in eşi Laodike adına kentte bir kült başlattığını belirtir.

 

3. Laodikeia ad Mare: Suriye’nin kuzeybatısında, Türkiye sınırına yaklaşık 40 km. uzakta, Akdeniz kıyısında kent. MÖ 3. yüzyılda Seleukos I Nikator tara­fından kurulmuş antik kent.

Pompeius tarafından ele geçirildi, daha sonra Caesar tarafından özgür kent ilan edildi. MS 2. yüzyılın sonunda Pescennius Niger tarafından yağmalandı, Septimus Severus tarafından onartıldı.

 

 

 

 

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar