Labyrinthos
Labyrinthos: Labyrinthos, sonsuz ve girift dehlizlerden meydana gelen bir yapıya verilen addır.
Mısır'da bu çeşit yapılar yeraltında mağaralar kazılarak yapılırdı ve çokluk kral mezarı olarak kullanılırdı. Yunan mythos'un da bu kelime Girit kralı Minos'un ünlü mimar Daidalos'a yaptırdığı ve içinde Minotauros'u sakladığı yapı için kullanılır.
Labyrinthos kuruluşundan da anlaşıldığı gibi Yunanca bir kelime değil, Anadolu dillerinden türemedir. Girit'e de oradan gelmiş olsa gerek. Girit Labyrinthos'u yeraltında değil, yer üstünde yapılmış bin bir oda ve koridordan kurulu çapraşık bir yapıdır.
Efsaneye göre Minotauros'u öldürmeye giden Theseus'a Ariadne bir yumak iplik vererek onun Labyrinthos'a girdikten sonra yolunu şaşırmadan çıkmasını da sağlamıştır.
Labyrinthos adı iki ağızlı balta anlamına gelen ve Girit din ve sanatında olduğu gibi Anadolu'da da izleri görülen "labrys" kelimesin den türemiş olabilir.



Antalya'da turistler turizm polisleri sayesinde endişesiz ve güvenli seyahat ediyor
Dijital dünyada dil eşitsizliği: 7 binden fazla dilden yalnızca 1000'i çevrim içi
Nolan'ın Odysseia’sı hasılat rekoruna koşarken Troya'ya turistik ilgi artıyor
Bunaltıcı Sıcaklar Iğdır'daki Tuz Mağaralarına ilgiyi artırdı