Minos

Minos Kimdir?

1. Minos: Girit kralı, iyi kanunlar yaptığı, memleketi iyi yönettiği için çok övülen adaleti dolayısıyla Yeraltı 

Minos ve kardeşi Rhadamanthys, Zeus ile Europa'nın oğullarıdır. Minos'un çocuklarından Androgeos, Ariadne ve Phaidra'nın da mitologyada rol aldıkları görülür.

Homeros sonrası edebiyat, özellikle Attika tragedyaları, Minos'a kötü kral damgası vururlar:

Minos'un karısı Pasiphae, anormal bir aşkla bir boğaya vurulmuş, yarı boğa, yarı insan Minotauros adında bir canavar doğurmuştu.

Sanatkâr Daidalos, bu canavarı bin dehlizli karışık bir yapı olan Labyrinthos'a kapattı. Androgeos, Attika'da öldürülünce Minos, intikam savaşına girişti.

Atinalıları yılda yedisi erkek, yedisi kız,
olmak üzere kurtulmalık olarak, on dört genç vermeye zorladı; bu gençler Minotauros'a yediriliyordu.

Theuses, canavarı öldürerek bu işin arkasını aldı. Bir başka savaşta Minos, Megara (Skylla)yı ele geçirdi. Sonra bir savaş filosuyla, kaçak Daidalos'un teslimini istemeye Sicilya'ya gitti.

Kral Kokalos, Minos'u görünüşte güler yüzle karşıladı, ama yıkanırken kaynar suda öldürdü.

Minos'un efsanesinde, Girit'te vaktiyle kurulmuş güçlü bir krallığın hâtırası, tarihî bir öz bulunduğunda şüphe yoktur. Minos, aslında Rhadamanthys gibi bir tanrı değil, bir insandır.

 

2. Minos: Zeus ile Europe'nin oğlu, Sarpedon ile Rhadamanthys'in kardeşi, Ariadne'nin babası, efsanevi Girit kralı.

Theogonia'da. yalnız bir kez adı geçer. 

düzenle

3. Minos:  Zeus'la Europe'nin oğlu, Sarpedon'la Rhadamanthys'in kardeşi sayılan efsanevi Girit kralı.

Minos Girit tahtına çıkmak isteyince üç kardeş arasında kavga kopmuş, ama Minos tanrıların kendisinden yana olduklarını ileri sürmüş, bunu tanıtlamak üzere de Poseidon tanrıdan bir dilek dilemiş, denizden bir boğa çıkarmasını istemiş, bu boğayı da sonra gene tanrıya kurban etmeye söz vermiş. Dilediği gibi olmuş, denizden köpükler gibi ak bir boğa çıkagelmiş. Minos boğayı almış, tahta oturmuş, ama hayvanı tanrıya kurban etmeyi unutmuş. Güzelim ak boğayı sürülerinin arasına damızlık olarak göndermiş. Bu duruma çok kızan deniz tanrı ak boğayı Minos'un başına bela etmiş, bir efsaneye göre hayvan kudurmuş, ortalığı kasıp kavurduğu bir sırada Herakles'in elinden öldürülmüş, ama iş bununla da kalmamış, kralın karısı Pasiphae bu boğaya doğadışı bir aşkla tutulmuş ve onunla birleşmiş. Kral Minos güneş tanrı Helios'un kızlarından Pasiphae ile evlenmişti. Bir zamanlar Europe gibi boğaya vurulan Pasiphae ak boğayla birleşebilmek için Daidalos'a bir inek heykeli yaptırır, içine girer ve gebe kalarak Minotauros'u doğurur (Daidalos, Pasiphae). Ondan sonra da Girit sarayının yaşamı karmakarışık olur. Helios döllerinin hepsi gibi Pasiphae de büyücüdür, seviştiği boğayı öldürttü diye Minos'u büyüler, yatağından yılanlar, çıyanlar, akrepler çıkmasını sağlar, bunlar işi çapkınlığa vuran Minos'un yatağına giren her kadını sokup öldürmekteymişler. Minos'un erkeklerle aşk maceraları olduğu da ileri sürülür. Pasiphae'den olan iki kızı Ariadne ile Phaidra'nın ömürleri de garip serüvenlerle geçmiştir (Ariadne, Phaidra). Bu masallara karşın Minos efsaneye ilkel çağların en doğru ve haksever kralı diye geçmiştir. Tanrı Zeus'tan esinlenerek yasalar çıkarttığı için öldükten sona Hades'teki üc yargıcın biri olmuş. Minos arkeolojide adını taşıyan çağlarda Girit'in komşu adalar ve kıyılar üzerindeki egemenliğini simgeleyen Atina ile savaşı ve oradan üç yılda (ya da yılda) bir yedi delikanlıyla yedi genç kızın Minotauros'a kurban olarak verilmesi efsanesi de böyle bir durumun dile gelmesidir. Masala göre Minos'un bu seferi kardeşi Androgeos'un ölümünden öç almak içindir (Androgeos). Ama Minos yalnız Yunanistan yarımadasına değil, Anadolu kıyılarıyla Sicilya'ya kadar da uzanmış derler. Karya'ya geldiği, Sicilya'ya ise Daidalos'u kovaladığı söylenir.

Buralarda Giritlilerin koloniler kurdukları anlatılır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar