Kuşkayası Yol anıtı

Kuşkayası Yol anıtı nedir? Kuşkayası Yol anıtı nerededir?

Kuşkayası Yol anıtı; Bartın'ın Amasra ilçesinde,Roma İmparatoru Tiberius Claudius Cermanicus (M.S.41-54) zamanında, Doğu Eyaletleri İnşaat Ordusu (Legion) Komutanlığı yaptıktan sonra Bithynia-Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aquilla tarafından yaptırılmış tarihi anıttır.

Amasra-Bartın karayolu üzerinde, Amasra ilçe merkezine 4 kilometre mesafededir, inşa edildiği zaman yakınlarında bir de anıtsal çeşme yer aldığı tahmin edilmektedir. Zamanla yıkıldığı tahmin edilen çeşmenin kullandığı kaynak suyu, Askersuyu olarak adlandırılan alanda uzun zaman pınar olarak kullanılmıştır.

Anıt, yekpare kayaya oyulmuş, manzumesi birbirini tamamlayan iki kitabeyi, bir insan figürü ile bir kartal figürü içeren “orta kabartma” tekniğiyle oyulmuş bir kompozisyon, oturma sedirlerini ve birkaç kaya nişini kapsamaktadır.

Kitabelerde “Devletlerarası barış ve dostluk adına ve İmparator Germanicus’un hakimiyeti anısına, Gaius Julıus Aquila dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı” ibaresi bulunmaktadır.

260×140 cm. boyutunda ve 50 cm derinliğinde kemerli bir nişin içinde kalan normal insan büyüklüğündeki başsız kabartmanın İmparator Claudius’a ya da yolu ve anıtı yaptıran Aquilla’ya ait olabileceği sanılıyor. Toğa giyimli vücut, hareketsiz betimlenmiş, ayakları ise kopmuş vaziyettedir.

Bu nişin sağında Toskan üslubunda kalın oyma bir sütunun başlığına bir kartal oyulmuştur. Bu. Legionların sınırsız gücünü temsil etmektedir. Bir insan büyüklüğündeki başı kopuk kartalın sütun kaidesi 200 cm yüksekliğinde 55 cm çapındadır ve niş kaidesiyle aynı nizamda dört köşe bir tabana bağlıdır.

Anıtın önünden geçen Roma Yolu’nun 1 kilometre aşağısında Cevizlik Vadisi’ndeki Kemerdere Köprüsü’ne ulaşılabilir.

Kuşkayası Yol Anıtına Nasıl Gidilir?

Bartın - Amasra Karayolu Taşköprü Mevkii'nde sola sapılır. Kaman ve Kazpınar köyleri geçildikten sonra tepede Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kaçma Kurtulma Eğitim Merkezi'ne ulaşılır. Anıt, tepeden Amasra'ya doğru 700-800 metre kadar inildikten sonra soldadır.


Benzer Haberler & Reklamlar