Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'ndan British Museum'a Açık Mektup

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'ndan British Museum'a Açık Mektup

British Museum geçtiğimiz haftalarda açığa çıkan hırsızlık olayıyla ilgili Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu ve Aşıklı Höyük Dostları Derneği Yönetim Kurulu, müze yönetimine ortaklaşa bir açık mektup gönderdi. Mektupta "Çalınan Eserlerin Tam Listesini Açıklasın" çağrısında bulunuldu ve bir imza kampanyası başlatıldı.

"British Museum Çalınan Eserlerin Tam Listesini Açıklasın" kampayası başlatan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu ve Aşıklı Höyük Dostları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, amaçlarını şu şekilde dile getirdiler.. "Dünyanın en büyük müzelerinden British Museum koleksiyonlarından 2.000’e yakın eserin bir kıdemli müze çalışanı tarafından çalındığı haberi uluslararası düzeyde yankılandı, kültür dünyasında şaşkınlık yarattı. Soygunun, ancak çalınan bazı eserlerin yok pahasına internette satışa çıkmasıyla anlaşılması, müze yönetiminin önceki yıllarda gelen ihbarları savsaklamış olması şaşkınlığı dehşete dönüştürdü."Müze direktörü istifa etti, yerine yeni bir isim atandı, ancak halâ çalınan eserlerin neler olduğu bilinmiyor. Kültürel mirasın korunması amacında ortaklaştığımız Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’yla birlikte British Museum’a bir Açık Mektup gönderdik, tepkimizi ve taleplerimizi ilettik"

Her iki kurumun imzasını taşıyan mektup change.org üzerinden paylaşılarak "bu tepki ve talepleri paylaşan herkesin destek verebileceği" bir imza kampanyası başlattıldı.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve Aşıklı Höyük Dostları Derneği tarafından yazılan Açık Mektup’ta şu ifadeler yer alıyor. 

"Bizler Türkiye’de kültürel ve tarihi mirasın korunması ve toplumun bu konulardaki bilincinin yükseltilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşlarıyız.

British Museum gibi, ülkemiz topraklarından giden çok sayıda tarihi değerin sergilendiği bir kurumda yaşanan soygun ve kayıp olayıyla ilgili haber ve gelişmeleri kaygıyla izliyoruz.

2.000’e yakın objenin çalınmasının, izlerinin bulunamamasının, bu durumun ancak çalınan objelerin bir kısmının internette satışa çıkmasıyla ortaya çıkmasının ve etkin bir soruşturma yürütülmediğinin anlaşılmasının bizleri dehşete düşürdüğünü bilmenizi isteriz.

British Museum yönetiminin, yalnızca Birleşik Krallık vatandaşlarını ve uluslararası arkeoloji ve müzecilik camiasını değil, Türkiye’deki ilgili kurumları, kamuoyunu ve bilim insanlarını bu olayın ayrıntıları, ve soruşturmanın gidişatı konusunda şeffaflıkla bilgilendirmesi gerektiğine inanıyoruz.

Çalınan, kaybedilen ve geri kazanılacağı belirsiz eserler arasında Türkiye coğrafyasından giden eserler olup olmadığını bilmek, bu ülke kamuoyunun hakkı ve meşru talebidir. Bu nedenle, çalınan eserlerin listesinin açıklanmasını, en azından yetkili kurumlarla paylaşılmasını talep ediyoruz.

Ayrıca, British Museum envanterinde bulunan, Türkiye kökenli eserlerin yeniden gözden geçirilmesini, ve orijinallik yönüyle incelenmesini, sonucun yetkililerle paylaşılmasını da talep ediyoruz. Bu işlem, soygun olayının zarar verdiği güven ilişkisinin tamiri için iyi bir başlangıç olacaktır.

Bu olayın, tarihi eserlerin köken ülkelere iadesi tartışmalarına yeni bir boyut katması kaçınılmazdır. Bu bağlamda, Britanya Parlamentosu Partilerarası British Museum Komitesinin Başkanı, Sayın Tim Loughton’un, iade taleplerinin yeniden dile getirilmesini “bariz fırsatçılık” diye nitelemesi son derece talihsiz bir açıklama olmuştur.

Biz British Museum’un, yeni Direktörü Sir Mark Jones’un yönetiminde, bu süreci böyle hezeyanlardan uzak, akılcı, dürüst ve şeffaf bir şekilde, ve köken ülkelerin yetkili kurumlarıyla yapıcı bir diyalogla yürütmesini bekliyor ve umuyoruz.

Aşıklı Höyük Dostları Derneği Yönetim Kurulu

Kültür Bilincini Geliştirme VakfıYönetim Kurulu 

Not: Bu Açık Mektup’da dile getirilen tepki ve talepleri paylaşıyorsanız, change.org platformunda başlattığımız kampanyaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilir, imza vererek katılabilirsiniz:  https://chng.it/wTLMTQXRhV

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar