Köpek Parthenope'nin mezar taşı

Köpek Parthenope'nin mezar taşı

İstanbul Arkeoloji müzesinde bulunan bir köpeğe ait mezartaşı, hayvan sevgisine dair önemli detaylar içeriyor.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa evcil hayvan olarak aslan beslermiş!  Fakat aslan ile insanın dostluğu bugün dahi sıradışıdır… Köpek ise binlerce yıldır İnsanoğlu'nun kadim dostlarından.

Eldeki bulgulara göre M.Ö. 10 binlerden daha da önce insanoğlu köpeği evcilleştirdi. O çağlardan bugüne de dostluk aralıksız sürdü. Üstelik köpek, evcil hayvanlar içinde sadakati ile hâlâ rakipsiz. İnsanoğlu da bu sadakate kayıtsız kalamıyor. 

Parthenope ve sahibi Anexeos'un dostluğu bunun ölümsüz kanıtlarından. Romalı Anexeos, sevgili köpeği için yaptırdığı mezar steli ile dostluklarını tarihe geçirmeyi başarmış. Mezar taşında "Birlikte oynadığı köpek Parthenope'yi sahibi gömdü. Birlikte yaşadıkları mutluluğun teşekkürü olarak bunu yaptı. Karşılıklı sevginin ödülü vardır. Tıpkı bu köpeğinki gibi….'' yazılıdır.

Mezar taşındaki kitabede insanlara köpeğin ağzından da mesaj var: ''Sahibimin dostu olup bu mezarı hakettim. Buna bakarak, hem seni hayattayken sevmeye hazır, hem de ölünce naaşına özen gösterecek faydalı dost bul" 

Metelin adasında 1880 yılının sonbaharında bir değirmenin mahzenininde kazı yapan işçiler tarafından bulunan Roma dönemine ait mezar taşı, İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir....

Arkeoloji.tv


Benzer Haberler & Reklamlar