Kop Dağları, milli park ilan edildi

Kop Dağları, milli park ilan edildi

Kop Dağları, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen çalışma sonucu, Bakanlar Kurulunca Türkiye'nin 42. milli parkı olarak ilan edildi

Osmanlı-Rus Harbi'nin önemli cephelerinden birisi olan ve aradan geçen 100 yıla rağmen savaşın izlerini taşıyan Çoruh Cephesi'nin bulunduğu Kop Dağları, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen çalışma sonucu Bakanlar Kurulunca Türkiye'nin 42. milli parkı olarak ilan edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki milli ve milletlerarası düzeyde öneme sahip, kültürel ve rekreasyonel kaynak değerlerine sahip sahaların, bakanlık tarafından milli park olarak ilan edilmek üzere tespit edilerek, Bakanlar Kuruluna sunulduğu belirtildi.

Osmanlı-Rus Harbi'nin önemli cephelerinden birisi olan Çoruh Cephesi'nin bulunduğu Erzurum ve Bayburt illerini kapsayan Kop Dağları'nın, Bakanlık tarafından 2013 yılından bu yana yürütülen etüd çalışmaları neticesinde milli park ilan edilmek üzere Bakanlar Kurulunun onayına sunulduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

"Bakanlar Kurulunun 31 Ekim 2016 tarih ve 2016/9486 numaralı kararıyla kabul edilmesi ve 15 Kasım 2016 tarih ve 29889 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlamasıyla Kop Dağları Milli Parkı, ülkemizin 42. milli parkı olarak ilan edildi. Günümüzde Bayburt ve Erzurum illeri sınırında yer alan, yaklaşık 60 bin dekarlık alana sahip olan Kop Dağları Milli Parkı’ndaki arazide yapılan etüt, envanter çalışmaları sırasında sahada Osmanlı ordusu tarafından hazırlanan piyade mevzileri, top yolları, top mevzileri gibi harbin izleri tespit edildi. Buna ilave olarak aradan geçen 100 yıla rağmen çok miktarda mermi, şarapnel parçası, askeri üniforma parçaları, ordu levazım malzemelerine rastlandı ve harbe katılan birlik komutanları tarafından tutulan raporlar tespit edildi. Bu belgeler Türkçe'ye çevrilmeye başlandı."

- "Kop Dağları’nın milli park ilan edilmesi oldukça önemliydi"

Konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun görüşüne de yer verilen açıklamada, Eroğlu'nun, ülkenin 42. milli parkının hayırlı olması temennisinde bulunduğu belirtildi. Açıklamada Eroğlu'nun, şu ifadelerine yer verildi:

"Kop Dağları’nın milli park ilan edilmesi yakın harp tarihimiz açısından oldukça önemliydi. Burada cereyan eden harp izlerinin korunarak gelecek nesillere intikal ettirilmesi için bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmalar neticesinde ahde vefa borcumuzun bilinciyle alanın milli park ilan edilmesi için gayret gösterdik. Bundan sonra bu alanı milli park statüsünde koruyup kollayacağız. Kop Dağları’nın milli park olarak ilan edilmesinde bizlere desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere bütün hükümet üyelerimize teşekkür ederim. Ülkemizin 42. milli parkı milletimize hayırlı olsun."


Benzer Haberler & Reklamlar