Koleksiyoner lisanslı tarihi eser kaçakçıları

Koleksiyoner lisanslı tarihi eser kaçakçıları

Emniyet Genel Müdürlüğü, tarihi eser kaçakçılığına karşı, dinleme ve fiziki takip yetkisi istedi.

Anadolu topraklarından yurtdışına kaçırılan paha biçilmez eserlerin Türkiye'ye iadesi için çalışmalar sürerken, tarihi eser kaçakçılarının da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan “koleksiyoner'' lisansı aldığı ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından TBMM komisyonuna gönderilen raporda, tarihi eser kaçakçılığına karşı, dinleme ve fiziki takip yetkisi istendi.

Ayrıca, muhbirlere verilen ikramiyelerin artırılması ve ikramiye ödenmesi için muhbirin ihbar edip, ortaya çıkarılan kaçakçılık konusunda, dava açılmasının yeterli olası önerildi. Emniyet'in raporuna göre Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tescilli bin 600 civarında koleksiyoner bulunuyor. Bu kişiler tarihi eser satın alıp, koleksiyon yapabiliyor. Ancak son zamanlarda kaçakçıların da sabıkasız olan kendi adamlarını, koleksiyoner yapmaya çalıştıkları belirlendi.

İADE İÇİN ÇALIŞILIYOR

Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin tespiti ve iadesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, büyük bölümü Almanya, Rusya ve İngiltere'deki müzelerde bulunan ve her biri paha biçilemez nitelikte olan tarihi eserlerin geri alınması için çaba gösterecek. TBMM'de benimsenen araştırma önergesi, AKP – CHP – MHP ve HDP grup başkanvekilleri tarafından ortak olarak verilmişti. Önergede “Yurtdışına kaçırılan kültür varlıklarının iadelerinin sağlanması için tedbirler belirlenmelidir'' denilmişti.

Öncelikli hedef olarak Anadolu'dan yurtdışına kaçırılan Agora Kapısı, Troya Hazineleri, Zeus Bergama Sunağı, Athena Tapınağı, Nereitler Heykeli, Üç Güzeller Mozaiği ve İhtiyar Balıkçı Heykeli belirlendi. Bu eserlerin ana vatanına dönmesi için çalışma yapılacak.

Sözcü

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar