Kocain Mağarasındaki defineci tahribatı Prof. Dr. Taşkıran'ı isyan ettirdi

Kocain Mağarasındaki defineci tahribatı Prof. Dr. Taşkıran'ı isyan ettirdi

Dünyanın en büyük yeraltı boşluklarından tabiat anıtı Kocain Mağarası, define avcıları tarafından delik deşik edililirken, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, Maalesef Türkiye’nin birçok yerinde bu tür kaçak kazılara ve tahribata engel olamıyoruz, dedi.

Antalya Döşemealtı İlçesi sınırları içerisinde 1919 yılında keşfedilen Türkiye’nin en geniş, dünyanın en büyük yeraltı boşluklarından, içerisinde Prehistorik-Bizans dönemine ait yapılar ve Grekçe 29 yazıtın bulunduğu Kocain Mağarası, define avcıları tarafından adeta delik deşik edildi.

Yaklaşık 37 bin metrekare taban alanı bulunan mağaranın neredeyse her bölümünde ne zaman açıldığı tespit edilemeyen irili ufaklı çukurlar, ilerleyen bölümlerde ise ana kayaya açılan delikler ve defineciler tarafından ısınmak için kullanıldığı tahmin edilen ateş ve evsel atık kalıntıları dikkat çekiyor.

TARİHİ SARNICI DELMİŞLER

Bazı kaynaklarda erken Hristiyanlık döneminde dinsel işlevinin de olduğu belirtilen, 2013 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı olarak tescillenen Kocain Mağarası’nın 125 metre içerisinde bulunan Roma döneminden kalma dört bölmeli sarnıcın çevresi de yine defineciler tarafından kazılmış durumda.

PROF. DR. HARUN TAŞKIRAN  İSYAN ETTİ

Kocain Mağarası’nda yapılan kaçak kazılarla ilgili Hürriyet muhabirine konuşan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, “Maalesef sadece Kocain’de değil, Türkiye’nin birçok yerinde bu tür kaçak kazılara ve tahribata engel olamıyoruz. O mağara gerçekten çok büyük ve özel. Şu anda orada resmi bir kazı yok. Yani açılan çukurların tamamı definecilerin işi” dedi.

Karain Mağarası Kazı Başkanı olarak görev yaptığını da hatırlatan Prof. Dr. Taşkıran, “Açıkçası o mağaranın son durumunu görmek isterim. Çünkü orada uzun yıllardır resmi bir çalışma yapılmadı. İlgili kurumların orada daha fazla önlem alması gerekiyor. En azından mağaranın giriş kapısının kapatılması için özel bir girişim başlatılabilir” diye konuştu.

YENİ KAZI İZLERİ

Mağara içinde, çevresindeki kazılara ilişkin tespit yapıldığını ve yeni kazılar tespit edildiğini vurgulayan Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, şöyle dedi: “Biz konuyu jandarma ekipleriyle paylaştık. Uzman arkadaşlarımız da bölgede geniş kapsamlı inceleme yaptı. Bölgedeki güvenlik önlemleri artırılacak.”

Hürriyet muhabirinin ulaştığı Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, “Biz elimizden geldiği kadar bu tür kaçak kazıların önüne geçmeye çalışıyoruz. Kocain’de resmi bir kazımız yok. Mağara ağızının kapatılma önerisini de dikkate alıp özel bir tespit yapacağız” dedi

İçinde bulunan dev sarkıt-dikitler ve kar beyazı oluşumları ile doğa harikası olan mağaranın giriş ağzı yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve 75 metre genişliğindedir. Uzunluğu ise 633 metre olup ana hatlarıyla iki büyük salondan oluşmakta, tavan yüksekliği yer yer 80 metreye varmaktadır.

TABELASI SÖKÜLMÜŞ!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı olarak tescillenen Kocain Mağarası’nın girişine konulan bilgilendirme tabelaları da vandallar tarafından tahrip edilmiş durumda. Türkçe tabela tamamen yerinden sökülürken, yabancı tabela atış taliminde kullanıldığı için delik deşik edilmiş.

Salim Uzun - .hurriyet.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar