Kocaeli'de yüksek hızlı tren inşaatında yıkılan antik mezar TBMM'ye taşındı

Kocaeli'de yüksek hızlı tren inşaatında yıkılan antik mezar TBMM'ye taşındı

İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy'un cevaplaması talebiyle Kocaeli'deki yüksek hızlı tren kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait oda tipi antik mezarın yıkılmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Kocaeli ilinde yüksek hızlı tren kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu öne sürülen oda tipi antik mezarın iş makinaları ile yıkılması hakkında  Milletvekili Ali Kenanoğlu 'nun verdiği soru önergesi Ali Kenanoğlu'nun soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"Aşağıda belirtilen soruların Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99.maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Ali Kenanoğlu'nun soru önergesinde ilinde devam etmekte olan yüksek hızlı tren kazı çalışmaları sırasında M.S. 2. yüzyıldan kalma, Roma dönemine ait olduğu öne sürülen oda tipi antik mezar bulunmuştur. Ne yazık ki anıt mezar, Kocaeli Müze Müdürlüğü yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen iş makineleriyle yıkılmıştır. Mezarın arkeolojik mahiyeti göz önünde bulundurulduğunda, Kocaeli Müze Müdürlüğü’nce inceleme başlatılması ve elde edilen eserlerin koruma altına alınması amacıyla kazı çalışmalarının durdurulması gerekiyorken, inceleme yapılmasına müsaade edilmemiş, yüksek hızlı tren çalışmaları anıt mezar yıkılarak devam etmiştir.

Bu bağlamda, 1) Anıt mezarın iş makineleriyle yıkılması kararını veren yetkililer hakkında bakanlığınızca herhangi bir inceleme başlatıldı mı? 2) Kocaeli Müze Müdürlüğü’nün uyarılarını dikkate almayanlar hakkında işlem başlatılacak mıdır?"


Benzer Haberler & Reklamlar